• DOLAR 35.431
  • EURO 36.49
  • ALTIN 3048.56
  • ...

İslam'da Ahd kelimesi Kur'anî bir kavram olarak "Ahd-ü misak" şeklinde kullanılır. Kur'an'da Ahd kelimesi 46 yerde, benzer anlama gelen misak kelimesi de 25 yerde geçmektedir. Ahd kelimesi hem yemin hem kesin söz verme anlamında da kullanılır.

Yemin, ahdin dini ve kutsi yönünü; söz verme ise ahlaki yönünü teşkil eder. Ahd ile yemin arasındaki fark, Yemini bozmakta kefaret gerekir; sözü bozmada ise kefaret gerekmez. Yani Ahdi bozmanın günahı kefaretle ortadan kalkmaz. 

Allah (cc), Âdem aleyhisselamı insanlığın atası ve temsilcisi olarak yarattığı zaman gerek onun şahsında ve gerekse kıyamete kadar onun neslinden gelecek tüm insanlardan tek tek "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye Ahd (kesin söz) almıştır:

"Kıyamet gününde, biz bundan habersizdik demeyesiniz diye Rabbin Âdem oğullarından, onların bellerinden zürriyetlerini çıkardı, onları kendilerine şahit tuttu ve dedi ki: Ben sizin Rabbiniz değil miyim? (Onlar da), Evet (sen bizim Rabbimizsin deyip buna) şahit olduk, dediler." (A'raf: 172)

Demek ki İnsanoğlu, Allah'tan başka bir Rab tanımayacağına dair henüz dünyaya gelmeden Allah'a ahid vermiş, Allah (cc), bu konuda kendisinden kesin söz almıştır. Yani yalnız Allah'a kulluk yapılacağına dair kul ile Rabbi arasında bir muahede bir sözleşme yapılmıştır.

Dünyada bunun gereğini yerine getiren müminler, her namazda, namazın her rekâtında "iyyake na'budu ve iyyake nestain=yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz" derken bu ahdi yenilemiş olmakta ve verdiği ahitlerine bağlı olduklarını ifade etmektedirler.

İnanın ruhu bunu ogün tasdik ettiği ve inandığı için bu inanç, bir ihtiyaç olarak daima insanın fıtratında vardır. Ancak bazen insan gaflete düşer yolunu şaşırabilir. O zaman Allah'ın peygamberleri aracılığıyla gönderdiği emir ve yasaklara uyarsa ahde uymuş olur.

Şu hâlde, Ahitleşme ezeli bir metottur. Allah (cc), peygamberleri ile onlara uyanlar arasında gerek Allah'ın hükümlerini yaşama ve gerek bunları muhafaza etme konusunda ahid almıştır. Bu Ahdin konusu, hem Allah'ın insanlara teklif etmiş olduğu hükümler hem de insanların Allah'a karşı yerine getirmeyi taahhüt etmiş oldukları hususlardır.

Kur'an-ı Kerim'de "Allah'ın ahdini (O'na verdiğiniz sözleri) yerine getiriniz" (En'am, 152) buyrulur. Âlimlerimiz buradaki ahdi şöyle izah etmişlerdir: gerek Allah'ın size teklif etmiş olduğu ahitleri, emirleri, nehiyleri ve gerek sizin Allah'a verdiğiniz ahitleri, adakları, yeminleri, akitleri, doğru olan her türlü taahhütleri yerine getiriniz.

Buna göre insanların Ahitlerine uygun olarak yalnız Allah'a ibadet etmeleri, hayatlarında Allah'ın hükmünü hâkim kılmaları gerekir. Ancak fasıklar ahitlerini bozarak Allah ile ahitlerini, sözleşmelerini iptal etmişlerdir. Oysa Allah (cc), kendisi ile yapılan ahde bağlılık gösterenlere büyük bir mükâfat vereceğini vadetmektedir:

"Doğrusu sana sadakat yemini edenler (ey Muhammed) bizatihi o Ahd ile Allah'a bağlılık sözünü vermektedirler. Allah'ın eli onların ellerinin üzerindedir. Bu yüzden her kim (o yeminden sonra) ahdini bozarsa, ancak kendi zararına bozmuş olur ve her kim Allah ile ahdini yerine getirirse Allah ona büyük bir mükâfat nasip edecektir." (Fetih, 10)

Kur'an'a göre insanlar, Allah'ın emir ve yasakları ile hududunu aşarlarsa şeytana ibadet etmiş, onun çemberine girmiş olmaktadırlar. Oysa Allah (cc), bütün insanlardan “Ahd-ü misak” aldığını ifade buyurmaktadır: "Ey Âdemoğulları, ben sizinle ahitleşmedim mi? Şeytana tapmayın, zira o, sizin apaçık düşmanınızdır, diye." (Yasin, 60)

İslam Ahde vefa konusunda son derece titiz davranır. İnsanlar arası ilişkilerde güven unsurunun hâkim olması için yegâne garanti vasıtası ahde vefadır. Bu güven olmadan sıhhatli bir toplum hayatı mümkün değildir. Allah (cc), öyle bir topluma rahmet nazarıyla bakmaz, işlerini ve durumlarını düzeltmez.

Her hususta Rabbine verdiği "Ahd-u misaka" vefa edenlerden olmanız dileğiyle. Mehmet şenlik