• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Sevgili Doğru Haber gazetemizin okurları;

Sosyal Güvenlikle ilgili yazılarımızı burada yazmaya çalışacağız. Yüce Allah izin verdiği sürece Sosyal Güvenlikle ilgili ne kadar sorunuz varsa bize yazabilirsiniz.

Emeklikle, Genel Sağlık Sigortası, Geçici ve sürekli iş göremezlik raporları, doğum borçlanması, askerlik borçlanması, Yurt dışı borçlanması, iş kazası ve meslek hastalığı, ölen sigortalının hak sahipleri ile isteğe bağlı sigortalı olmanın şartları ve aklınıza gelebilecek tüm konularla ile ilgili bize yazabilirsiniz.

Özelikle emeklikle ilgili sorularınızda mutlaka doğum tarihinizi, işe giriş tarihinizi ve prim gün sayısını belirtmeniz gerekmektedir. Ayrıca SSK`lı, Bağ-Kur`lu ve Emekli sandığına tabi olup olmadığını da belirtmeniz gerekmektedir.

Vereceğiniz bilgiler ışığında elimizden geldiğince sorularınıza cevap vermeye gayret edeceğiz.

Önce bazı kavramlar üzerinde duralım. Kavramların tanımında anlaşırsak sorunlarımız daha kolay hallolur.

Kimlere Emekli diyoruz?

5510 sayılı kanuna göre sigortalılık süresi ile Prim ödeme gün sayısını ve yaşla ilgili şartlarını yerine getirenlere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında maaş bağlanan kişilere emekli diyoruz.

Emeklilikte, çalışanların statülerine yani SSK`lı (4-a), Bağ-Kur`lu (4-b) veya devlet memuru (4-c) olmalarına göre farklılık arz etmektedir.

Emeklilikte her statünün belirli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

Ayrıca, sigortalı kadın ile sigortalı erkek arasında da emeklilik koşullarının tamamlanması bakımında farklılık vardır.

Bu günkü yazımızda SSK`lı olarak yani 4-a sigortalı çalışanlar bakımından emeklilik koşullarını

İnceleyeceğiz.

Bir sigortalının emekli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken üç önemli şartı yerine getirmek zorundadır.

1-Sigortalılık süresi

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalılarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis (yapılması için yazılı istekte yani emeklilik) talebinde bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre dikkate alınmaktadır.

2- Prim Ödeme Gün Sayısı

Prim ödeme gün sayısı; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalılarına tabi olarak geçen sürelere ait gün sayısını ifade etmektedir.

3-Yaş

Yaşlılık ve ölüm sigortalılarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de “yaş” olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir.

Sonraki yazıda inşallah devam edeceğiz.