• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Sosyal devlet anlayışının gerçek anlamda yerini bulması için, geçim sıkıntısı içinde olan toplumun değişik kesimlerine yönelik, sosyal yardımlar vermek suretiyle bu sıkıntıları gidermek sorumluluğu ve bilincinde olan bir anlayışın hâkim olması gerekmektedir. AK Parti hükümetlerinin, en başarılı olan konuların başında da sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan ve ciddi anlamda geçim sıkıntısı içerisinde bulunan gruplara yönelik yapmış olduğu yasal düzenlemelerdir. Bu gruplara yönelik yapılan yardımlar neticesinde özellikle eşini kaybeden, herhangi bir yerden maaş almayan kadınlara yönelik, iki ayda bir verilen dul maaşıdır.

Eşini kaybeden dul kadınların, bu maaşı almak için, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı oldukları İl/İlçe sınırları içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Eşi vefat etmiş ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabii olmayan buna 2022 aylıkları da dahildir. Muhtaçlığı mütevelli heyeti kararıyla onaylanan kadınlara muhtaçlıkları devam ettiği sürece aylık 250 TL tutarında ve 2 ayda bir 500TL olmak üzere verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için, kadının resmi nikâhlı eşinin vefat etmiş olması gerekmektedir. Eşi vefat eden dul kadının adına iki ayda bir bankaya yatırılmaktadır.

Hak sahiplerinin sosyo-ekonomik ve medeni durumlarında bir değişiklik olup olmadığı her ay sistem üzerine yapılacak sorgulamalar ve her yıl yapılacak sosyal incelemeler neticesinde alıp almayacağına karar verilmektedir.

Eşini kaybeden ve düzenli sosyal yardımdan faydalananın maaşı, aşağıda belirtilen durumların gerçekleşmesi halinde mütevelli heyeti kararı ile kesilir.

1-      Eşi vefat etmiş olan kadının tekrar evlenmesi

2-      Sistem üzerinde aylık yapılan sorgularda hak sahibinin muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi,

3-      Sosyal inceleme raporu doğrultusunda muhtaçlık durumunun değiştiğinin tespit edilmesi,

4-      Resmi evlilik bağı olmaksızın fiili olarak birlikte yaşamanın tespit edilmesi,

Eşi vefat etmiş kadınlara bağlanan maaş neticesinde yoksulluk durumu, gelir durumu gibi değişkenler çerçevesinde muhtaçlık durumlarına bakılarak yiyecek, yakacak, giyecek, ev eşyası ve çocuklarının eğitimleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektikleri tespit edildiği takdirde bu gruba giren kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı yapılmaktadır. Bu yardımlardan faydalanmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat edilmesi gerekmektedir.

AK Parti hükümetinin; özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde eşini kaybeden ve resmi nikâhları olmadığından dolayı maaş almayan binlerce dul kadının mağduriyetini gidermek için onlara yönelik de yasal düzenlemeler yapması gerekmektedir. Eşini kaybeden ve bu haktan faydalanmayan bu kadınların, her birinin en az iki üç çocuğu bulunmaktadır. Resmi nikâh yapma fırsatı bulunmayan bu kadınların, eşlerini kaybetmeleri ve yıllardır yaşadıkları çok büyük mağduriyetleri devam etmektedir. Bunların mağduriyeti sadece iki ayda bir verilen dul aylığından mahrum olmaları değildir. Bu kadınlara aynı zamanda yiyecek, yakacak, giyecek, ev eşyası ve çocuklarının eğitimleri gibi temel ihtiyaçları da karşılanmamaktadır. Bununla ilgili gerçekten de bize çok şikâyet gelmektedir. Özellikle burada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`a seslenmek istiyoruz. Bu mazlum ve mağdurlarla ilgili lütfen bir yasal düzenleme yapılması talimatı vermenizi istiyoruz. Çünkü bunların sesi kısıktır. Ve sesi kısık olanlara ses verelim.

Selam ve dua ile.