• DOLAR 32.647
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2427.37
  • ...

18 Ekim 2023-ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısı 12 "evet", 2 "çekimser" oya rağmen ABD veto etti. 

24 Ekim 2024- BMGK'de Brezilya'nın İsrail- Filistin çatışmasına ilişkin sunduğu karar tasarısı oylandı. Tasarıya 12 "evet", 2 "çekimser" oya karşılık ABD’nin veto oyuyla ret edildi.

Karar tasarısında BM ve insani yardım ortaklarının Gazze'ye erişimini sağlamak için "çatışmalara ara verme" çağrısında bulunuluyordu.

9 Aralık 2023-BMGK'de Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 80'den fazla ülkenin eş sunucusu olduğu Gazze’deki çatışmaların insani ateşkes ile durdurulmasını öngören tasarısı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından veto edildi.

13 Güvenlik Konseyi üyesi, ‘evet’ İngiltere’nin çekimser kaldığı oylama, ABD’nin ‘hayır’ oyuyla veto edildi.

20 Şubat 2024- Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti.

15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde, daimi üyelerden 13’ü ‘evet’ ABD, 'hayır' yönünde veto kullanırken İngiltere 'çekimser' kaldı.

 19 Nisan 2024-15 üyeli BMGK'de Cezayir tarafından Filistin'in BM'ye tam üyeliğini talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu.

12 "evet" ve 2 "çekimser" oyun kullanıldığı tasarıyı ABD veto etti.

İngiltere ve İsviçre "çekimser" kalırken, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya "evet" oyu verdi.

..

Evet, BM’deki bu oylamalar son 8 ay içiresinde gerçekleşti ve hepsi ABD’nin vetosuyla kabul edilmedi.

BM üyesi 193 ülkeden 143’ü Filistin'i devlet olarak tanıyor. Geri kalanların hepsi de ‘hayır’ demiyor.

Ama ABD veto ediyor….

Siyonist İsrail rejimi, ABD’nin paralarıyla, ABD’nin silahlarıyla ve ABD’nin siyasi desteğiyle Filistin topraklarını işgal ediyor, katliam işliyor, soykırım uyguluyor.

Eğer 6 milyon Filistinli evlerinden vatanlarından koparılıp mülteci durumuna düşmüşse bu ABD sayesindedir.

Bugün Gazze’de, Refah’ta ve Filistin’in farklı noktalarında bebekler, çocuk, kadın ve siviller katlediliyorsa bu ABD’nin verdiği silah ve füzelerle gerçekleşmektedir.

Siyonist elebaşı Netenyahu ve diğerleri dünyaya, Uluslararası Adalet Divanı’na tehditler savuruyor ve kararlarına uymuyorsa bu ABD’nin vermiş olduğu destekle olmaktadır.

Siyonist rejim, BM’nin hiçbir uyarısını dikkate almıyor ve katliamlarına devam ediyorsa bu ABD’nin verdiği siyasi destek ve ‘veto’suna olan güvendendir.

ABD, BM tarihînde toplam 80 karar tasarısını veto etti. Bu vetoların yarısından fazlasını Siyonist İsrail rejiminin yaptığı zulüm ve katliamlardan onu korumak ve kollamak için kullanmıştır.

Gazze ve Filistin’de işlenen bütün işgal ve katliamların arkasında ABD vardır.

Tepkiler, yaptırımlar ve baskılar Siyonist rejime değil de ABD’ye yapılmalıdır.

Dünya ülkeleri BM’nin iradesini ipotek altına alan, bu eşkıyalığa dur demelidir.