Müslüman Hesap Kitap Sahibidir
Yazının başlığında da ifade ettiğim gibi, Müslüman hesap kitap sahibidir.
Müslümanlar hiç hesap kitap sahibi olur mu, Müslüman adam hesap yapmaz demesin kimse. Müslüman adam hesap kitap adamıdır. Ama öyle birilerinin anladığı gibi, elinde hesap makinesi ile dolaşan, sabah akşam altını, doları takip eden, nabzı piyasalar ile yükselip düşen tiplerden değildir.
Birileri için hesap kitap işleri matematiksel birkaç işlemden, çek defterlerinden, hesap cüzdanlarından, maaş bordrolarından veya hisse senetlerinden ibaret olabilir.
Ama Müslümanlar için bunlar küçük hesaplar. Müslümanlar neyin hesabını tutacaklarını, neyin hesabını yapacaklarını iyi bilirler. Müslüman hesabını da kitabını da iyi bilir, hesapsız kitapsız hiçbir iş yapmaz.
Müslümanların hesapları çok büyük olur. Çünkü Müslümanların bir davası var; kendilerini uğruna feda ettikleri, uğruna ter ve kanlarını döktükleri idealleri var. Müslümanların her hesabın üstünde tuttukları İslami bir mücadeleleri var.
Vahyi yaşama ve toplumu vahiy ekseninde dizayn etme mücadelesi, insanları kula kulluktan kurtarıp Allah’a kul etme mücadelesi, adaletli olma ve adaleti herkes için tesis etme mücadelesi, toplumu boyaların en güzeli olan Allah’ın boyası ile boyama mücadelesi...
Böylesine büyük bir mücadele hesapsız, kitapsız olmaz. Müslümanların hesabı kitabı materyalist değerler üzerine kurulu değildir. Müslümanların hesap kitapları maddi zeminden kopmadan, baki âleme endekslidir.
Müslümanlarda her zaman dört, beşten büyük değildir. Müslümanlar için güç ve sayılar her şeyi ifade etmez belki ama Müslüman hesabını kitabını iyi yapar.
Müslüman adamın etki alanındaki herkes üzerinde bir hesabı vardır.
Mesela namaz kılmayana, namazı sevdirmek gibi; mesela Rabbinden bihaber olana, Rabbini hatırlatmak gibi; içindeki gizli cevheri dışarı çıkaramamış ama aslında İslam davasına hizmet edebilecek olanın içindeki cevheri meydana çıkarmak gibi hesapları vardır.
Müslüman adamın, ben acaba kaç kişiye namaz kıldırabilirim, acaba kendimle beraber kaç tane arkadaşımı da günahlardan uzak tutabilirim, acaba kime İslami bir kitap verebilirim, kaç kişiye tebliğ edebilirim diye hesapları vardır.
Biz bu hesapları İslam ile şereflenen Hz. Ebu Bekir’in, Müslüman olmasından sonra, her gördüğünü İslam ile tanıştırma ve ‘acaba bunu da İslam’a davet edebilir miyim’ dercesine yaptığı hesaplardan biliriz.
Biz bu hesapları Hz. Musab’ın Yesrib’teki davet çalışmasında görürüz. Yine bu hesap kitap işinin en güzelini Hz. Resulullah’ın nebevi metodunda görürüz.
O halde her birimizin bir hesap kitap yapması gerekmez mi?
“Kaç kişiye tebliğ ettim, kaç kişiye namazı sevdirebildim, kaç kişinin hidayeti için mücadele ettim?” diye hesap kitap yapmak gerekmez mi? Kârda mıyız, zararda mı? Bunun hesabını yapmak lazım. Eğer böyle bir hesabı yapmamışsak, o halde elimize kalem, kâğıdı alıp oturup hesap kitap yapalım.
Ama hesap kitaba ilahi iradeyi de katmayı unutmayalım. Çünkü Allah’tan uzak, Allah’a gitmeyen bütün hesaplar yanlış kapıya çıkar.
ÖMER ARSLAN