• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Geçtiğimiz günlerde Alimler ve Medreseler Birliği/İTTİHAD genel merkezinde ikinci ilim ihya toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda İTTİHAD medreselerindeki genç müderrisler "FIKIH/PRATİK VE USUL" gündemi etrafında sunumlar gerçekleştirdi. Birinci oturumda; İslam hukukunda aile reisliği, had cezalarının uygulanma ölçüleri, güncel meseleler üzerinden alışverişte faiz ve İslam hukukunda devlet başkanlığı gibi fıkhın pratik konuları işlenirken; İkinci oturumda ise içtihat, taklit ve ittibanın kriterleri, fıkhi hükümlerde din hukuk ayrımı meselesi ve islam fıkhında maslahat örnekleri gibi fıkhın usul ve düşünce boyutuyla alakalı konular ele alındı. Ayrıca Ürdün Yermuk Üniversitesinden programa katılan Prof. Dr. A. Celil Damre hoca islam fıkhında hükümlerin sabitlik ve değişkenliği konusu ve kıyamet alamatleri ile ilgilli hadislerin güncel yorumlanması üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

İkincisi gerçekleştirilen ilim ihya toplantılarının bundan sonra da düzenli olarak yılda üç defa gerçekleştirimesi planlanmaktadır. Kanaatimce bu toplantılar medreselerin asıl işlevine dönüşü anlamında önemli bir adım olarak görülmelidir. Zira medreselerin işlevi ve görevi, pratiğiyle düşüncesiyle doğru islam anlayışını topluma sunmak, yanlış islam anlayışlarına karşı islamı muhafaza etmek ve  toplumsal, bölgesel ve ümmetsel sorunlara islami çözümler üretmektir. Geçmişte bu işlevi yerine getirmeyi başaran medreseler ve medreselerden yetişen Âlimler topluma yön verebilyor ve etkili olabiliyordu. Ancak günümüzde hayat şartlarının gelişmesi ve değişmesiyle medreseler buna paralel olarak kendisini gelişteremedi ve  geçmişte sahip olduğu gücünü büyük ölçüde kaybetti.

Toplumun islamileşmesi için Medreselerin ve medreselerden yetişen hocaların bu güce ve etkiye tekrardan ulaşmaları gerekmektedir. Zira toplumun islamileşmesi ancak islami eğitim ile mümkündür. Bunu da ancak medreseler gibi bağımsız ve Allah rızasına dayalı kurumlar gerçekleştirebilir. Resmi eğitim kurumlarında tam anlamıyla etkili bir islami eğitimin sağlanması zor görülmektedir. Dolaysıyla gerçek anlamda etkili islami bir eğitimi gerçekleştirebilecek kurumlar medreselerdir. Bunun için de ilmin medreseye hapsolmaktan çıkartılıp topluma taşınması ve medresenin toplumu yönlendirmede etkili olmasının sağlanması gerekmektedir. Bunun en önemli yolu ise medreselerin yazılı ve görsel eserler sunması ve güncel meseleleri ele alıp çözümler üretecek toplantılar düzenlemesidir.

Sonuç olarak ilim ihya toplantıları medreselerin daha etkili hale gelip güncel sorunlara çözümler üretebilmesi anlamında önemli bir çalışmadır. Bu toplantılar aynı şekilde medrese hocalarını çözüm üretebilmek için araştırmaya, okumaya teşvik ederek farklı ilim dallarında uzmanlaşmalarına sebep olacaktır. Ayrıca bu toplantılar vesilesiyle yazılı ve görsel eserler sunularak medreselerdeki ilmin topluma taşınması sağlanacaktır. Böylece medreseler her konuda toplumu islami ölçülere göre yönlendiren etkili ve önemli bir kuruma dönüşecektir.

Rabbim bu toplantıları faydalı ve devamlı kılsın…