• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...

Öncelikle hafta sonu sınava girecek bütün adaylara başarılar diliyorum. Sınava girecek adaylarla yaptığımız görüşmede merak edilenleri bütüncül bir açıdan ele alacağız İnşallah. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), ÖSYM`nin üniversiteye girmek isteyen adaylar için hazırladığı sınav sisteminin ikinci aşamasıdır.

LYS`de kaç sınav var?

LYS`de 5 adet sınav bulunmaktadır.

LYS-1, Matematik Sınavını içermekte geçen hafta yapıldı.

LYS-2, Fen Bilimleri Sınavı olarak geçmektedir. Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerini içerir. MF puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayların girmesi gerekmektedir. Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 135 dakika sürecektir. Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinden her biri 30 sorudan oluşmaktadır ve cevaplama süreleri 45`er dakikadır.

LYS-3, Edebiyat-Coğrafya Sınavı olarak geçmektedir. Edebiyat ve Coğrafya-1 testlerini içerir. TM ve TS puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayların girmesi gerekmektedir. Tek oturumda gerçekleşecek toplamda 120 dakika sürecektir. Edebiyat testi 56 sorudur ve 85 dakika sürecektir. Coğrafya-1 testi 24 sorudur ve 35 dakika sürecektir.

LYS-4, Sosyal Bilimler Sınavı olarak geçmektedir. Geçen hafta yapıldı. İçerik olarak Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerini içerir.

LYS-5, Yabancı Dil Sınavı olarak geçmektedir. İngilizce, Almanca ve Fransızca testlerini içerir. DİL puanı ile öğrenci alan programları tercih edecek adayları ilgilendirir.                               

LYS puanlarım nasıl hesaplanıyor? Yerleştirme puanı nedir?

LYS puanları ham ve yerleştirme puanı olarak ikiye ayrılır. Ham puan YGS ve LYS`de yaptığınız netler üzerinden hesaplanır. En büyük LYS ham puanı 500, en düşük LYS ham puanı ise 100`dür. Adayın bir alandan (MF, TM, TS veya DİL) LYS puanının hesaplanabilmesi için o puan türüne ait testlerden en az ikisinden 0.5 net yapmalıdır. Yerleştirme puanı ise ham puanın üzerine eklenen okul başarısıdır. Adayın okul not ortalaması kullanılarak adaya 30 ila 60 puan arasında bir başarı puanı eklenir. Böylece en yüksek yerleştirme puanı 560 olurken en düşük yerleştirme puanı 130 olur.

Baraj puanı nedir?

Baraj puanı adayın çoğu 4 yıllık lisans programlarına girebilmek için ilgili puan türünden almaları gereken en az puandır. LYS programları için baraj 180 puandır. Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmek için veya yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programlarını tercih edebilmek için yeterli puanı almak gerekir.

Kontenjan nedir? Taban puan nedir? Başarı sırası nedir?

Kontenjan bir programın almayı taahhüt ettiği aday sayısıdır. Adayların puanları hesaplanırken aynı zamanda her puan türü için sıralamaları da hesaplanır. Başarı sırası bir programın ait olduğu puan türünde en son aldığı adayın kaçıncı sırada olduğunu gösterir.

Selam ve dua ile...

Yazarın Diğer Yazıları