• DOLAR 34.615
  • EURO 36.608
  • ALTIN 2943.455
  • ...

Kültür, önceden var olan ve sonradan eklenilen şeydir. Tanımdan da anlaşıldığı gibi kültür ne durağan ne de dinamiktir. Kültürü sadece durağan ya da sadece dinamik olarak görmek isteyen toplumdaki bireylerdir. Böyle bir anlayışa sahip olmak iletişim çağının ruhuna da aykırı olduğu gibi olumlu öngörülerimizi de zorlaştıracaktır.

Öngörünün olmadığı yerde ön yargılar hâkim olacaktır. Kültürel bakışla ilgili bu sorunu önemseyip yıllar öncesinden olabilecekleri ön gören büyüklerimiz iletişime büyük önem vermiş ve bir ‘`düzeltme kültürü ‘` oluşturmuşlardır. Bunun ilk örneklerini gelen misafirlerin ayakkabılarını düzeltmede ya da kutsal yerlerdeki hizmetlerde göstermişlerdir. Bu aşamada filizlenen bu anlayış bireyler için büyük bir kazanım olmuştur.

Bu kazanımların küçük yaşlarda verilmesi güvenin sirayetine vesile olacaktır. Günümüzde öğrencilerin özellikle ilkokul yıllarında, güven duygusu geliştirmeye, bu duygunun temellerini atıp kuvvetlendirmeye ihtiyaçları vardır. Böylece hem kendilerine güvenecekler, hem kendilerinin dost bir ortam içinde olduklarına güvenecekler, bundan emin olacaklardır. Sevildiklerinin ve değer verildiklerinin bilinciyle sağlam hareket edeceklerdir. Böylece diğer çocuklarla iyi geçinecek, grup içinde yaşına uygun olgun davranışlar sergileyebilecekler.

Çocuklarımıza uygun ve olgun davranışların kazandırılması için bizlerin bilgisi, iletişimi ve çocuğun ya da öğrencinin nerelerde zaman harcadığını bilmemiz gerekir.

Öğrenci, günlük hayatının yalnız sınırlı bir bölümünü okulda geçirir. Geriye kalan kısmında ev ve ailenin doğrudan etkisinde bulunmaktadır. Bu sebeple, öğrenciye yapılacak psikolojik yardımın etkili ve devamlı olabilmesi için yalnız öğretmenlerin ve yöneticilerin değil, ailenin de işbirliğini sağlamak gerekir.

Psikolojik hizmetler programı, öğrencinin genel ve özel yetenekleri, ilgileri, geleceğe dair düşünce ve umutları, okuldaki ders programı ve başarı durumu hakkında aileye açık ve güvenilir bilgi vererek çocuk hakkında veliyi aydınlatmış olur. Bu suretle veli, çocuğunu daha gerçekçi bir gözle anlayarak çocuk hakkındaki yanlış duygu ve düşüncelerden sıyrılır. Böyle sağlam bir anlayışa sahip olan anne ve baba ile çocuk arasındaki ilişkiler ise, daha düzgün ve gerçekçi bir şekil alır.

Psikolojik hizmetler programı, çocuğun yetenekleri, ilgi ve ihtiyaçları, şartları ve imkânları, mesleki heves ve idealleri hakkında anne ve babayı aydınlatmak ve onlara meslekler hakkında bilgiler sunmak suretiyle çocuğun meslek seçimine, meslek için gerekli olan eğitim ve öğretimini görmesine ve mesleğe girmesine ailenin de anlayışla ailenin gayret ve katkılarını sağlamış olur.

Aile bu suretle, çocuğun en etkili olduğu alanda ileriki öğrenimi için şimdiden planlar yapıp tedbirler almak fırsatını bulur. Ana babanın aydınlatılmış olması sonucu, çocuğun evde çalışma imkânları da iyileştirilebilir. Ders çalışma psikolojisini daha iyi anlayan ana baba, evde çalışma mekânını ve psikolojik şartları, verimli ders çalışmaya imkân verecek şekle sokabilir.

Rabbim; var olan imkânları değerlendirip güzel kazanımlar elde edenlerden eylesin.

Selam ve dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları