• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Dönem tatili bir fırsattır. Çünkü okul döneminin koşturması ve stresi olmadan çocukların yeni beceriler öğrenmesi ve öğrenilmiş becerilerinin pekiştirilmesi için en uygun zamandır. Zamanı ganimet olarak bileceğimiz gibi yapacağımız programın zamanımızı kıymetlendireceğini unutmayalım.

Bu anlamda çocuğun bireysel gelişimi için farklı deneyimleri yaşayabileceği bir tatil planlamak, hem çocuğun okul ortamından kopmaması hem de çalışmaların içinde boğulmamasını sağlayacaktır.

Nasıl?

Tatilde çocuğun zevk alacağı, moral tazeleyebileceği belirli etkinlikler planlanmalı. Çocuğun ilgisi doğrultusunda spor, sanat, gezi gibi etkinliklere yer verilmeli, yaşıtları ile bir araya gelmesine olanak sağlanmalı. Bütün gün evde kalıp dinlenme adına bilgisayarda gezinmek veya televizyon önünde film seyretmek, çocuğun zihinsel ve psikolojik sağlığı açısından olumlu bir tutum geliştirmeyecektir. Oysa sosyal ortamlarda veya açık havada yapılacak etkinlikler bireyin rahatlamasına, yeni kazanımlar edinmesine yol açacaktır.

Tatilin başka bir ayağı şüphesiz ailedir. Aile, anne, baba ve çocuklardan oluşan en küçük toplumsal kurumdur. Aile toplumun temel taşı olduğu için aile içindeki bağ ve samimiyet derecesi çok önemlidir. Bu bağlamda çocuğun olumlu bir davranış geliştirmesi ve tatilini iyi değerlendirmesi, aile ile çocuk arasındaki samimiyet derecesi ile orantılıdır. Samimiyet dediğimizde çocukları çocuk olarak görmek onların ilgi ve ihtiyaçlarını tespit edip ona göre kazanımlar sağlamak gerek.

Böyle bakmayanlar var mı?

Ebeveynler, çoğu zaman çocuğu birey olarak tanımadan kendi beklentilerini, hayallerini çocukta yaşatmak gibi gerçekçi olmayan yaklaşımlar içine düşebilir. Oysa çocukla kurulacak sağlıklı iletişim, etkili dinleme ve paylaşım şikâyet edilen birçok iletişim sorunlarını ortadan kaldıracaktır. Unutmamak gerekir ki; çocuklar eleştirilmekten çok anlaşılmak ve kabullenmek istemektedirler.

Bunun bir yolu var mı?

Bunun yolu da ortak davranış ve yeni bir dil geliştirmekten geçer. Çocuğunuzla seçtiğiniz kitapları okuyup üzerinde tartışmak; birlikte alışverişe çıkıp istediği şeyleri kendisinin seçmesine izin vermek ortak paydada buluşmaya vesile olacaktır. Ortak paydada buluştuğumuzda somut işlemlerden soyut kazançlar elde edeceğimiz iklimlere ulaşabiliriz. Bu iklim çocukların unutamayacağı, değerlerin kazanıldığı bir iklimdir.

Özellikle çocukların daha çok istifade edebilmesi için çocuklarla bir­likte ziyaretler ve geziler düzenlenebilir. Bu günlerde, çocuklarla birlikte farklı camilerde na­maz kılmak, türbeleri ziyaret etmek vb. faali­yet­ler­de bulunmak onların sosyal ve manevî gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu ilgi ve alaka çocukların karakterini etkilediği gibi bir farkındalık oluşturacak, bu farkındalık sayesinde kavramlar daha iyi analiz edilecektir.

Farkındalık oluşturan kavramlardan biri tatil kavramıdır. Tatil, sanılanın aksine öğrenme sürecinin askıya alındığı bir dönem değil, aslında hem öğretmenler hem de öğrenciler için yeni bir hazırlık sürecidir. Bu anlayışla yola çıkan ilmin ameli için vesile olan öğretmenlere, bütün sivil toplum kuruluşlarına, derneklere teşekkür ediyorum ve ilmi öğrenip yaşayan çevresine bir gül gibi koku saçan bütün öğrenci kardeşlerimi gayretlerinden dolayı kutluyorum.

Selam ve dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları