• DOLAR 32.386
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2326.454
  • ...

Sağlık sektöründe çalışan sağlık elemanlarının yaşadığı problemlerden sağlık hizmeti verirken sağlık sektörünün doğasından kaynaklanan problemler olan; bulaşıcı hastalıklara maruz kalmada hedef kitle olmak ,devamlı olarak gece vardiyasında çalışmak, psikolojik erken yıpranma  hasta ve yakınlarından kaynaklanan  problemler olan; şiddet görme, sözlü olarak hakarete maruz kalmanın  yanı sıra  çok önemli bir problemi daha vardır; CUMA NAMAZI.

 Cuma namazı bildiğiniz üzere hür, akli dengesi yerinde, Cuma namazına iştirak etmesine engel olan ağır hastalığı olmayan tüm Müslüman erkeklere farzdır. Cuma namazı diğer namazlardan farklı olarak sadece camide cemaat ile beraber belirli saatler arasında kılınıyor olması nedeniyle CUMA namazının şartlarına göre insanlar kendi işlerini ayarlamak zorundadır. Çünkü diğer namazlar gibi birkaç saat sonrada kılınabilen bir namaz değildir.

Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınızda, her türlü dünyevî alışverişi bırakıp Allah'ı anmaya, yani hutbeyi dinleyip namazı kılmaya koşun. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.(CUMA SÜRESİ 9. AYET)

Evet, ALLAH azze ve celle Cuma günü CUMA NAMAZI için ezan okunduğu vakit inanmış toplumu her işini her türlü alışverişini ve dünyalık meşguliyetini bırakıp ALLAH ‘a yönelmesini istemiş ve bu eylemi zorunlu kılmıştır. CUMA NAMAZI`nı her türlü dünyalık işten hayırlı görmüştür. Fakat ne yazık ki 21.yüzyılda yaşamamıza rağmen Dünya`nın birçok beldesinde olduğu gibi ülkemizde de inanç önündeki engeller inanan insanların önünde Çin seddi gibi durmaya devam etmektedir.

Üniversite hastanelerinin tamamına yakın kısmının cerrahi branşlarında CUMA NAMAZI  YASAK. Cerrahi branşlar olan Genel Cerrahi, Beyin Cerrahisi, Kalp ve Damar cerrahisi, Göğüs cerrahisi, Plastik ve  Rekonstrüktif Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi ve Anestezi gibi cerrahi branşların asistan doktorları CUMA NAMAZI`ına gitmekte zorlanıyor, bir çoğu da bölümdeki  öğretim üyelerinin inanç karşıtı veya inanç noktasındaki liyakatsizliği sebebiyle CUMA NAMAZI‘ına gitmelerine engel olunuyor.  Evet, yüzyıllarca İSLAM`ın savunuculuğunu yapmış ve İslam‘ın yayılmasına katkıda bulunmuş aziz ceddimizin torunlarının yaşadığı topraklarda halen CUMA NAMAZI`ına göre çalışanın iş şartları ayarlanmıyor ve ibadet özgürlüğü noktasında inançlı insanlara inanç özgürlüğü tanınmıyor.

Cerrahi branşlarda Cuma günleri elektif ameliyatlar CUMA NAMAZI`ına göre ayarlanmıyor ve bir ameliyat bitince diğeri başlıyor, taki tüm ameliyatlar bitinceye kadar. Bilmeyen kardeşlerimiz için belirtmekte fayda var; Elektif ameliyat acil yapılması gerekmeyen, haftalar öncesinden ameliyat hazırlıkları bitmiş sadece ameliyat için gün bekleyen hastaların ameliyatlarıdır. Bu türde ameliyatlar CUMA günlerine özel olarak CUMA NAMAZI`na göre ayarlanmalı ve kimse mağdur edilmemelidir. Hastayı ilgilendiren acil bir ameliyat durumunda ise, dinen bir insanın hayatını kurtarmak tüm insanlığın hayatını kurtarmakla eşdeğerdir ve CUMA NAMAZI kılınmamasına ruhsat verilmektedir. CUMA NAMAZI en uzun süren yerde bile 30 dakikayı  aşmamaktadır. Durum bu iken CUMA NAMAZI vakti gelince bir asistan doktorun namaz için izin istemesi ortamda bir kıyamet kopmuş gibi tepkiyle karşılanıp işin sonu o doktor kardeşimizin asistanlık sürecinin bitmesine kadar gidebilmekte.

Buradan Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili makamları göreve çağırıyor ve Üniversite Hastanelerinin cerrahi branşlarının CUMA NAMAZI noktasındaki çağ dışı uygulamalarına bir son verilmesi için gerekli çalışmaları ivedilikle başlatmalarını istiyoruz. En başta cerrahi branşların cuma günleri çalışma programları ile ilgili bir ekip çalışma yapıp CUMA  NAMAZI`na gidenlerin mağdur olmasını engelleyebilecek bir  mesai sistemi oluşturmalı ve tüm üniversitelere CUMA NAMAZI başlıklı CUMA NAMAZI`na göre iş şartlarının düzenlenmesi, Cuma namazına gidenlerin mağdur edilmemesiyle ilgili olan bir  yazı göndermelidir. Bu konuyu, inançlı insanların desteğini devamlı yanında bulan ve inançlı kitlenin oylarıyla en üst makamlara gelen Sayın Cumhurbaşkanı`nın yakından takip etmesini istirham ederim. Diğer yazımızda hastanelerdeki mescit problemlerini işleyeceğiz inşallah. Hepinizi ALLAH` a emanet eder, dua eder, dua bekleriz. Vesselam