• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...

Herkesin malumu olduğu üzere bazı ünlü markaların ve köfteci zincirlerinin kullandığı ette yapılan kontroller sonrası alınan numunelerde domuz eti çıkması ülke gündemine oturdu. Vatandaşa ve % 95’inin üstünde Müslüman olan bir ülkede insanların haberi olmadan domuz eti yedirmek nasıl bir vebal nasıl bir gözü dönmüşlük ve nasıl bir para hırsıdır anlamak mümkün değil.

Dinimizde tüketilmesi haram olan domuz etine tıbbi yönden de bakarsak çok fazla zararı olduğu ortaya çıkacaktır. Bu konu ile ilgili bilimsel makaleleri özetleyerek konuyu anlatmaya çalışacağız;

Sıçanlar üzerinde 2023 yılında yapılan bir bilimsel araştırmada fermente domuz yağı gıdasının tüketiminin aşırı kalorisi, yüksek yağ içeriği ve yağ asidi metil esteri seviyeleri nedeniyle;

*Kardiyovasküler risk faktörlerini artırmış,

*İnsülin direnci ve obeziteye neden olmuş,

*Kolesterol seviyelerini artırmış,

*Erkek üreme hormonlarından testosteronun azalması, sperm kalitesinde azalma ve üreme hücrelerinin azalmasına neden olmuştur. Erkek üreme sistemi ve işlevleri engellemesine neden olmuştur.

Başka bir yayında kızarmış domuz köftelerinde çeşitli yağ asitlerinden oluşan farklı kızartma yağlarının çoklu tehlikeleri üzerine 2023 yılında Mengyu Sun tarafından pupmedde yayınlanmış makale mevcuttur.

Tenia solium diğer adıyla domuz tenyası domuz eti yemesiyle insanlara bulaşır. Domuz tenyası Latin Amerika ve Asya’nın kırsal bölgelerinde ciddi bir halk sağlığı problemidir. Bu bölgelerde nüfüsün %25’inin enfeksiyondan muzdarip olduğuna inanılır. Bu bölgelerin ortak özelliğine bakarsak domuz etinin yaygın olarak tüketildiğini görürüz. Domuz tenyası insanlarda ve domuzlarda görülür sadece. İnsana bulaşma yolu sadece domuzlardır. Kasları ve sinir sistemini tutan bu hastalık nöbetler, baş ağrısı ve beyin içi basıncın artmasına neden olur. Beyinde kistlere neden olur ve bu kistler çok büyüyünce çevre yapılara bası uygulayabilir, hayatı tehdit eder. Gözlerde retinal ödem ve kanama yaparak görüş azalması hatta görme kaybına neden olabilir. Deri altında sert hareketli nodüllere neden olur.

   Bu hastalık insan dışkısını domuzların yemesiyle domuzlarda meydana gelir ve domuz etinin yenmesiyle de insana bulaşır. Az pişmiş domuz etinden bulaş daha fazladır. Az pişmiş hafif çiğ köfteler aklıma geldikçe ve bunların ülkede yüzlerce şubesi olduğu bu köftelerden yüz binlerce vatandaşın yediğini düşününce bu köftelerin yapımında kullanılan etlerde domuz eti numunesi bulunması ne kadar büyük bir halk sağlığı problemi ile karşı karşıya olduğumuz apaçık ortadadır.

Durumun vahametini aylar öncesinde Mayıs ayında HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir Meclis Genel Kurulunda gündeme getirmişti. Türkiye’de 3 milyon kg domuz etinin iç piyasaya sürüldüğü iddiası son derecede vahimdir. Tarım ve Orman bakanlığı ve Sağlık Bakanlığını göreve çağırıyoruz. İnsanlarımızın hayatını tehlikeye atan işletme, çiftlik ve süpermarketlerden hesap sorulmalıdır. HÜDA PAR’a toplumun sağlığını tehlikeye atan bu uygulamaları gündeme getirdiği ve aylar öncesinden uyarılar yaptığı için tüm vatandaşlarımız adına teşekkür ederiz.