• DOLAR 32.664
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2447.386
  • ...

Köpeklerin ağızlarında 100’den fazla bakteri vardır. Bu bakteriler insan ağzındaki bakterilerden %90 oranında farklıdır. Köpeklerin ağzındaki bakteriler köpekler için hastalığa neden olmazken insanlarda birçok hastalığa neden olmakta ve bazen ölümle sonuçlanmaktadır. Köpeklerden insanlara bulaşan hastalıkların başında Kuduz, Lyme hastalığı, Kanca kurdu parazitine bağlı enteritler gelmektedir.

22 Nisan 2024  tarihinde Hatay Defne’de sahipsiz bir köpek büyükbaş hayvanlara saldırdı. Köpek karantinaya alınması sonrası öldü ve test sonuçlarında kuduz olduğu anlaşıldı.

Van’da arkadaşları ile oynayan Mete Durna, sokağa atılan köpek tarafından ısırılması sonucu ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen vefat etti. Bu olay da 2023 yılında gerçekleşti. Mete’ye saldıran köpeğin sahibi sadece köpeğe 4 gün bakmış sonrasında sokağa terk etmiştir.

Şanlıurfa’da Kuduz tanısı ile takip edilen Hasan Halil FARAS da maalesef hayatını kaybetti. Ülkemizde 2023 yılında kuduza bağlı ölümler devam ediyor.

Şanlıurfa Siverek’te 28 yaşındaki Lütfü Seray kendi köpeğinin ısırması sonucu kuduzdan vefat etti. Lütfü Seray’ın kuduz aşılarının 4 tanesini de yaptırmış olmasına rağmen ölmesi Kuduz hastalığının halen etkin bir tedavisinin olmadığını Kuduz hastalığına karşı önlemlerin çok dikkatli alınmasını gözler önüne serdi. Olay maalesef yine 2023 yılında…

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde iki çocuğu köpeğin ısırması sonucu çocuklardan birine kuduz tanısı konuldu. Yıl 2022.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin, Türkiye’yi ‘KÖPEK KUDUZU AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ ÜLKE’ listesine  almış olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye’ye seyahatlerde vatandaşlarına uyarıda bulunup KUDUZ  açısından dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın 28 eylül 2023’te Kuduz ile ilgili açıklamada bulunarak şunları söyledi: ‘Dünya’da her yıl kuduza bağlı 59 bin insan hayatını kaybetmektedir. Kuduz %99.9 ölümcül ama %100 önlenebilir bir hastalıktır. 21. yüzyılda kuduz nedeni ile insanların ölmesi kabul edilebilir değildir’ dedi.

Durum bu kadar vahim ve ülkemizin her ilinde kuduz vakaları bildirilirken Hükümetin sahipsiz sokak köpekleri ile ilgili önlem alması bu konuya yönelik çözüm üretmesi kadar normal bir durum var mı? Sahipsiz sokak köpeklerinin insan sağlığını tehlikeye atmasına devlet sessiz mi kalsın? Köpek lobilerinin mama lobilerinin heves ve isteklerine insanımızın yaşam hakkı kurban mı edilecek?

Hükümet gecikmiş de olsa çok doğru bir adım atmıştır. Sahipsiz sokak köpekleri sorunu acilen çözülmeli daha fazla insanın hayatı tehlikeye atılmamalıdır. İnsandan çok köpeği kutsayan zihniyeti şiddetle kınıyor hükümetin doğru adımını canı gönülden destekliyorum. Bir doktor olarak  ülkemde 2024 yılında halen kuduzdan ölen insanlar görmek ve duymak istemiyorum.