• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

Kovid virüsü 2019 yılında tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmış olup çok büyük ve tehlikeli bir pandemiye neden olmuştur. Devletler Kovid 19 hastalığına karşı çözüm bulabilmek için tüm önlemleri almaya çalışmış, son çare olarak Kovid aşılarını piyasaya sürmüşlerdir. Kovid aşıları normal aşılardan farklı olarak Faz 0 -1-2 -3 aşamalarını tam geçmeden Kovid hastalığının tahrip edici etkisi nedeniyle hızlı bir şekilde onay almıştır. Karona virüs 19 hastalığı 2022 yaz ayında azalmış ve tüm dünyada artık Kovid 19 hastalığından bahsedilmiyor. Ancak Kovid hastalığı için bulunan ve zorunlu bir şekilde aşılamanın yapıldığı Kovid 19 aşıları birçok sistem üzerinde yan etkileri ve özellikle kalp üzerindeki yan etkileri ile sık sık gündeme gelmektedirler.

31 Aralık 2021 tarihi itibari ile tüm dünyada 9.2 milyar doz ülkemizde ise 130 milyon doz Kovid 19  aşısı uygulanmıştır. Kovid 19 aşılarının kalp üzerindeki başlıca yan etkileri perikardit(kalp zarı iltihabı), miyokardit(kalp kası iltihabı), tromboembolik (pıhtı atması) olaylar ve hipertansiyondur.

Kovid 19 aşısının kalp üzerindeki istenmeyen başlıca etkileri:

■Çarpıntı

■Taşikardi

■Kan Basıncında yükselme

■Hipertansiyon

■Hipertansif Kriz

■Hipotansiyon

Kovid 19 aşılarından sonra kardiyoloji polikliniklerine hipertansiyon nedeniyle başvurular artmıştır.

Nitekim Europian Journal of Internal Medicine’de yayınlanan, sağlıkçılar arasında yapılmış ve iki doz Biontech Corminatry aşısı olmuş 113 gönüllünün katıldığı anket çalışmasını içeren bir yazıda, birinci doz sonrası %13’ünde, ikinci doz sonrası %27’sinde kan basıncında en az 10 mmHg artış olduğu görülmüştür.

Miyokardit ve Perikarditte şikâyetler genelde göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı tarzında olabilir. Bahsedilen şikâyetler mevcutsa veya devam ediyorsa bir kardiyolog tarafından değerlendirilmeniz önem taşır. Özellikle genç erişkinlerde daha fazla bu yan etkilerin görüldüğü gözlemlenmiştir.

Ülkemizde son yıllarda görülen kalp krizi artışı ve beyine pıhtı atması sonrası oluşan beyin felcinin artması akıllara Kovid 19 aşılarının toplumda pıhtı atılımını arttırdığı şüphesi uyandırmaktadır.

Yukarıda saydığımız şikâyetler olan bireyler devamlı enseden başlayıp şiddetli baş ağrısı olan, göğüs ağrısı olan, sol kolda sol omuzda uyuşması olan tüm bireyler kardiyoloji doktoruna başvurması tavsiye edilir.

Son olarak 50 yaş üzerindeki tüm bireyler kalp sağlığı açısından herhangi bir şikâyet olmasa da kardiyoloji doktoruna başvurmalıdır. Unutulmamalıdır ki tüm dünyada ve ülkemizde de ölümlerin en sık nedeni kalp kaynaklı hastalıklardır. 50 yaş üzeri erişkin bireyler kardiyoloji doktoru tavsiyesinde düşük doz aspirin kullanmaları kalp sağlıkları üzerinde faydalı olacaktır.  Kalın sağlıcakla.