• DOLAR 35.329
  • EURO 36.475
  • ALTIN 3032.72
  • ...

Deprem felaketi tam da seçimlerin yoğun konuşulduğu bir zamanda oldu. Doğal olarak bütün gündemi değiştirdi. Yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor.

Yeniden, vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, geride kalan acılı herkese de sabır diliyorum.

Bu arada gündemin konuşulan diğer bir konusu da EYT meselesi idi. O da Resmi gazetede yayınlandı; hayırlı olsun.

Deprem tedbirlerini konuşurken 6’lı masanın perşembe günü 12’inci toplantısı oldu. Toplantı yine uzun sürdü, ancak bu sefer diğer toplantılar gibi sıradan olmadı, çünkü orada da ‘deprem’ oldu.

Çıkan kulis bilgilerine göre Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu aday konusunu açtı, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu önerdi. Masanın ikinci önemli ayağı Meral Akşener de buna itiraz etti ve konu pazartesiye ertelendi, diye ifade edildi.

Ancak dün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kurmaylarıyla yaptığı toplantıdan sonra kameraların karşısına çıktı ve zehir zemberek bir açıklama yaptı. Onun deyimiyle sonda söyleyeceklerini başta söyledi: ‘İYİ Parti kıskaca alınmış, buna boyun eğmeyecek… Şahsi hırslar Türkiye’ye tercih edilmiştir… Ne bir kumar ne de bir noter masasında yer almayacağız…’ dedi ve gittikçe sertleşti. Açıklaması çok sertti. Bu arada Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı da göreve davet etti.

12 Şubat 2022’den beri kurulmuş ve 11 toplantı yapan bileşenlerin daha yeni 12’inci toplantıda ‘yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmışlardı’ ki Masa’da deyim yerindeyse ‘deprem’ oldu.

Ben bunu salt eleştiri olsun diye söylemiyorum. Tabi ki herkes istediği siyaseti yapabilir, fakat bu, takip edilen yol ve yöntem eleştirilemez diye anlaşılmamalı. Hatta bu eleştirilerden eleştirilen istifade edebilir, etmelidir, diye düşünüyorum.

Siyaset yapılıyormuş gibi bu denli gereksiz gündemlerle halkın manipüle edilmesini doğru bulmak mümkün değil. Ortada bir şey yokken, varmış gibi yapıp halkın dikkatini asıl muhalefet edilecek konulardan başka yönlere çekmenin yanlış olduğunu hep düşündüm. Ülkenin bu kadar derdi ve sıkıntısı varken, masanın toplanıp dağılmasıyla bu halk bir yılı aşkındır hep meşgul edildi ve sonuç ortada.

Bir yılı aşkındır masa dediler, cumhurbaşkanı adayı dediler, yol haritası dediler, ama gelinen aşamada ismin zikredildiği toplantı, ilk ve son toplantı oldu. O zaman bu kadar yorum, yazı, ekran işgali hepsi israf olup gitti.  

‘Perşembe’nin gelişi ve o günde neyin yaşanacağı ‘Çarşamba’dan belliydi aslında. Meral Akşener bugüne kadar gönlünde yatan iki adaydan hep söz etti; Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş, dedi. Onların dışındaki bir adaya sıcak bakmayacaklarına hep işaret etti.

Perşembe günü Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konuşulunca da, ‘Kalkıp gideyim mi?!’ diye çıkışmış. Ve neyse ki ‘pazartesi’ formülü bulunarak krizin birkaç gün daha üstünün örtülmesi sağlanmaya çalışılmıştı. Ancak o da olmadı, çünkü dün Akşener, ‘Artık yokuz’ dedi. Aslında sonuç önceden belliydi, yeni açıklandı desek daha doğru olur.

İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etmedi. Ancak Masa eğer diğer ortakları kendinde tutabilse, başka partinin eklemlenmesiyle yine 6’lı olabilecek gibi.

Bu senaryoyu kimse konuşmuyor. Şu ana kadar ‘masa altı’ diye tabir edilen HDP’nin Masa’ya daha rahat eklemlenebileceği dikkatlerden kaçmamalı. ‘Daha rahat’ diyorum, çünkü artık Masa’da İYİ Parti yok.

Kısa bir süre önce Selahaddin Demirtaş’ın ‘Yürü Bay Kemal!’ mesajını da hesaba katınca, ittifakın farklı bir stratejiyle yoluna devam edeceği öngörülebilir.

Böylece CHP, HDP ve diğer bileşenlerle Masa yine 6’lı olacak, ama çok farklı siyasi görüş ve anlayışı temsil eden her bir parti başının, kendi tabanlarına bu birlikteliği nasıl izah edecekleri ayrıca merak konusu.

Tabi bu arada HDP’nin kapatılmasına yönelik dava da var. İttifak olsa da oradan gelecek kapatma kararı yine sil baştan durumu resetleyecektir.

Siyasette 24 saat değil, çok daha az bir zaman uzun bir süredir ve çok fazla gelişmeye gebedir. Şimdilik İYİ Parti Masa’yı terk etti. Masa dağıldı diyenlerin, Masa dağılmadığı takdirdeki ihtimali de değerlendirmeleri gerekir.

Bir ihtimal HDP’nin ‘daha açık dile getirilecek ortaklığı’yla o Masa yine 6’lı olabilecek, ama bu sefer de Anayasa Mahkemesi’nden gelecek karar siyaseti, dahası ittifakları ve listeleri yeniden şekillendirebilecektir.

Rabbimden dileğim; ülkemiz için, halkımız için, dinimiz için, dünyamız için hayırlı olan müyesser olsun; kötü niyetlilerin amaçları akim kalsın. Âmin.