Huriler ekseni
Hz. İsa`nın has dostlarına “havari” ideal ve mükemmel cennet kadınlarına “huri” adı verilmiştir. Huri ve havari aynı köktendir.
Hz. İsa`nın dostlarına beyaz elbise giydikleri, ona yardımcı oldukları, temiz ve halis oldukları için bu isim verilmiştir.
Cennet kadınlarının genel ismi olan “huri” “Gözünün siyahı simsiyah, beyazı bembeyaz” olan kadın manasına gelir. Bu, bedeni güzelliği ifade eden bir sıfat olmanın yanında, ahlâki ve ruhi güzellikleri ifade eden bir sıfattır. Huri, beyaz kadın demektir. İffetli ve edepli her kadın beyazdır, temizdir. Dolayısıyla bu vasıflara sahip bir kadın daha dünyadayken huridir.
Hayret ve Hayranlık da “huri” kelimesinden türemiştir. Zira beyaz ve temiz vasıflar insanın hayretini ve dikkatini çeker. Bu da bilahare hayranlığa yol açar.
Havari erkek, Huri ise kadındır. Bu toplumun temiz ve beyaz çekirdek yapısıdır. Özüdür. Lafız olarak “İsa” da beyaz manasına gelir.
Dünyada toplumun içinde muhakkak bir havari ve huri daire olmalıdır. Beyaz, temiz ve berrak bir renktir bu. Eğer toplum içinde bu yapı kaybolursa toplumun hayret ve hayranlık duygusu kaybolur. Örneklik vasfı ortadan kalkar.
Eksen manasındaki Mihver de buradan türemiştir. Bir cismi iki eşit parçaya bölen çizgiye “mihver” adı verilir. Mihver, pozitif yönü olan sonsuz doğrudur. Hangi toplumda havari ve huri bir toplum varsa o toplum insanlığın mihveridir. Eksenidir. Fıkıh gücüyle, hikmet ve irfanıyla İslam`ın kadınları huri, erkekleri havaridir. Ya da öyle olmalıdır. Bu da bütün dünyayı hayrete düşürüyor. Dünyayı hayran bırakıyor.
İslam dünyası; konumuyla, fıkhıyla, irfanıyla insanlığın havari ve huri çekirdeğini bünyesinde ihtiva eder. Hz. İsa`ya bağlı olduğunu iddia eden Avrupa`nın sayfası kirlenmiş. Fıkhını, ahlâkını ve erdemini yitirmiştir. Binaenaleyh kadınları huri, erkekleri havari vasfını çoktan kaybetmiştir. Avrupa sözde havarileri gösteren Leonardo da Vinci`nin Son Akşam Yemeği tablosuna bakarak teselli oluyor.
Mihver İslam dünyasıdır. Müslümanlardır. Mübarek Ramazan ayı bu manada Müslüman erkekleri havari, kadınları huri yapan bir mihverdir. Müslümanlar oruca fecirle başlar. Fecir de karanlıkta beliren beyaz çizgidir. Eksendir. Bu, karanlığı ikiye yaran umut ışığıdır. Beyaz ip ile siyah ipi birbirinden ayırarak karmaşaya ve karışıklığa son vermektedir. Ramazan Furkan ayıdır. Bu ayda fark oluşturulur. Fark ortaya konulur. Bu farklılık da herkesin hayretini celp eder.
Ramazan ayı ümmetin ve insanlığın eksenini yeniden tayin eder. Bu ayda Müslüman erkekler havari, kadınlar huri olur. Siyasî, ahlaki, fıkhî, iktisadî, amelî, içtimaî ferdî her manada Ramazan bir eksendir. Bir mihverdir.
İnsanlık bugün bir mihver arayışındadır. Bunu büyük bir hasret ve özlemle arıyor. En küçük daireden en geniş olanına kadar sır budur. Herkes hurileri sadece cennette, havarileri tarihte arar ama bunların tümü burada da var.
Ramazan-ı şerif temiz, berrak ve izzetli bir toplumun inşasına vesile olsun, Müslümanların, insanlığın mihveri olması dileğiyle Ramazan-ı şerif hayırlı olsun, mübarek olsun.