• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Zekânın bile yapay olanından bahsedildiği günümüz modern dünyasında orijinallik hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır.

Sanatta, teknolojide ve hemen hemen tüm alanlarda orijinallik-özgünlük çok önemsenen bir kriterdir. Çünkü orijinallik sahte ve yapay olmayı, kandırılmış olma duygusunu ortadan kaldırıyor.

Orijinalliği bozan şeyler taklit ve sahtekârlıktır. Görünüşte aslına benzeyen ama hakikatte sahte olan ürünler orijinal değildir.

Ve bugün hiç olmadığı kadar insanın orijinallik sorunu vardır. Elbette insanın sahtesi olmaz. Kimse sahte insan yaratamaz. İnsanı klonlayamaz. Ama insanın orijinalliğini bozan çok sayıda etken vardır. Ve dikkat edilmezse bunlar insanın orijinalliğini bozarlar.   

Peygamberimizin (sav) hayat tercümesine “siyret” adını veriyoruz. Mesela “Peygamberin miladı” veya “Peygamberin hayatı” demeyiz bilhassa “siyer-sireti” deriz.

Peki, neden böyle deriz? Siyret ne demektir?

Siyret; düzenli, orijinal hayat seyridir. Siyrete “orijinal hayat” manasını verebiliriz. Çünkü siyret, Kur’an’da böyle bir anlamda zikredilmiştir.

“Hz. Musa asasını bırakınca yılan oluverdi. Bunun üzerine Allah (cc): “Onu tut ve korkma. Biz onu, ilk orijinal haline,  siyretine…” (Taha:19-21) buyurdu. Ayette geçen siyret, “orijinal görünüm-orijinal vasıf” manasındadır.

Koordinat sisteminde (0,0) başlangıç noktasına “orijin” denir. İnsan asildir, orijinaldir. Normalde koordinatlarını bilir. İnsan sıfır noktasında her türlü saplantıdan uzak bir şekilde yaratılmıştır. Yapay, sahte, düzmece değildir.

Ama insanın sonraki seyri orijinal siyretine halel getiriyor. Orijinalliğini bozuyor.

Sonradan kendi hal ve davranışları, pervasız müdahaleleri kendi orijinalliğini bozuyor. Siyretini ve dahi suretini bozuyor.

Buna fıtrat da deniliyor. Biz bugünün üretim diliyle orijinalite diyoruz. Mesela, taklit ve çürük iş yapan kimse için “sahtekâr” denir. İşte bu, orijinalliğin bozulduğunu ifade eden bir deyimdir. Çünkü insan eli asil şeyler yapmak içindir.

“Sahte kirpik, sahte kaş” denir. Çünkü bunların da takma olanı var. İşte böyle hem maddi hem de manevi açıdan insanın da orijinallik sorunu ortaya çıkıyor. Falanca sahtekârdır denildiğinde onun ahlakının orijinalliğini kaybettiği vurgulanır. Sahte kaş sahte kirpik denildiğinde bunların orijinal olmadığı kastedilmiş olur. “Şuradan veya buradan estetik ameliyatı olmuş” denildiğinde aynı şekilde görüntünün orijinal olmadığı vurgulanmış oluyor.

İşte böyle insanın orijinalliğini koruyabilmesi için örnek siyrete göre siyretini koruması ve güzelleştirmesi gerekir. Sahte akımlara, koparılan kuru rüzgarlara kapılan kimse orijinalliğini kaybeder. Buna karşı en sağlam koruma Efendimizin(sav) siyretidir. Siyerdir. Sünnetidir.

Yarışanlar bunun için yarışsın. Orijinalliği arayanlar burada arasın. Yoksa asla sahtelikten, sahtekârlıktan, sunilikten kurtulamazlar.