Sağlık Bakanlığı’nda geçmişte müsteşar yardımcılığı görevinde bulunan Hüseyin Çelik, sağlık sigortasına benzer şekilde kurgulanan “yaşlılık sigortası” sisteminin gündemde olduğunu açıkladı. Çelik, 18–65 yaş arasında prim ödeyen bireylerin, ilerleyen yıllarda bakıma ihtiyaç duymaları halinde bu sistemden yararlanabileceğini söyledi.
Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçirilmesinde görev alan Çelik, Türkiye’nin hızla yaşlanan nüfusuna dikkat çekerek, yaklaşan “yaşlılık dalgasının” tüm yükünün yalnızca kamu kaynaklarıyla karşılanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Çelik, bu nedenle sürdürülebilir ve prim esaslı bir modele ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Türkiye gazetesine konuşan Çelik, yaşlılık sigortasına ilişkin düzenlemenin 12. Kalkınma Planı ile Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 projeksiyonlarında yer aldığını hatırlattı. Sistemin, Genel Sağlık Sigortası’na benzer biçimde prim esasına dayanacağını belirten Çelik, “Yaşlanmadan önce prim ödemek gerekir ki, yaşlılık döneminde bu haktan faydalanılabilsin” dedi.
Sistem nasıl işleyecek?
Öngörülen modele göre bireyler 18–65 yaş arasında prim ödeyecek. Bu süre içinde veya sonrasında bakım ihtiyacının ortaya çıkması halinde sigorta devreye girecek. Model kapsamında devlet, özel sektör, kamu kurumları ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın birlikte hizmet sunduğu bütünleşik bir bakım ağı oluşturulması hedefleniyor. Sistemin, Genel Sağlık Sigortası ile uyumlu şekilde işlemesi planlanıyor.





