Tunceli Valiliği, Çemişgezek ilçesinin Toratlı Köyü sınırları içerisinde yer alan ve geçmişi 1959 yılına dayanan heyelan riskli bölgedeki son duruma ilişkin resmi bir bilgilendirme yayımladı. Toprak hareketliliğinin aktif olarak sürdüğü gözlemlenen bölgede, can ve mal güvenliğini korumak amacıyla stratejik adımlar atıldı. Afet kapsamındaki alan içerisinde yer alan toplam 19 konuttan 7’si, olası bir toprak kaymasına karşı önlem olarak tahliye edildi. Geriye kalan 12 konutun güvenliğine yönelik ise uzman ekiplerce detaylı teknik inceleme süreci başlatıldı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, bölgenin jeolojik hassasiyetine dair tarihi arka plana da dikkat çekildi. Toratlı Köyü’ndeki söz konusu sahanın, 1959’dan bu yana heyelan tehdidi altında bulunduğu ve 1967 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile resmen "Afete Maruz Bölge" statüsüne alındığı anımsatıldı. Bu süreç içerisinde, bölgede yaşayan ve hak sahibi olan afetzedeler için devlet desteğiyle, "Evini Yapana Yardım" (EYY) modeli kullanılarak alternatif konut inşa süreçlerinin yürütüldüğü vurgulandı.

2024 ve 2025’te yeniden incelendi

Açıklamada, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından sahanın uzun yıllardır düzenli olarak izlendiği, en son 2024 ve 2025 yıllarında gözlem ve teknik incelemelerin gerçekleştirildiği kaydedildi. İncelemelerde alandaki toprak hareketliliğinin devam ettiğinin tespit edildiği aktarıldı. 2025 yılı Temmuz ayında afete maruz alan sınırlarının netleştirilmesi amacıyla sayısallaştırma çalışması yapıldığı ve parsel bazlı tescil için AFAD Başkanlığına gönderildiği ifade edildi.

7 konut boşaltıldı

Bölgede gözlemlenen zemin hareketliliğinin yeni bir durum olmadığı hem kurumlar hem de köy sakinleri tarafından uzun yıllardır bilindiği belirtilen açıklamada, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hareketliliğin önceki yıllara kıyasla daha belirgin hâle geldiği vurgulandı. Hâlihazırda Afete Maruz Bölge sınırları içerisinde bulunan 19 konuttan 7’sinin can güvenliği gerekçesiyle tedbir amaçlı derhal boşaltıldığı bildirildi. Diğer 12 konut için teknik ekiplerce çalışma yürütüldüğü, Valiliğe sunulacak teknik rapor doğrultusunda gerekli önlemlerin alınacağı kaydedildi.

Boşaltılan konutlara yeniden yerleşim olmaması için gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığı, sürecin Valilik koordinasyonunda İlçe Kaymakamlığı ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince yakından takip edildiği bildirildi.

Muhabir: Yakup YÜKSEK