Bu sistem, oksijen ve besin maddelerini doğrudan yapay dokuya taşıyarak 10 gramdan fazla tavuk kas dokusunun büyümesini sağladı. Araştırmanın bulguları Trends in Biotechnology dergisinde yayımlandı.
Tokyo Üniversitesi'nden araştırmanın kıdemli yazarı Shoji Takeuchi, şöyle konuştu:
“Bu çalışmamız, içinden sıvı geçirilebilen (perfüze edilebilir) içi boş fiber biyoreaktör (Hollow Fiber Bioreactor – HFB) kullanarak, bütün parça (whole-cut) kültür eti üretimi için ölçeklenebilir bir üstten aşağı üretim stratejisi sunuyor. Hücrelerin düzgün dağılımı, hizalanması, kasılma özelliği ve gıda kalitesine uygun doku özellikleri elde edebiliyoruz.”
Laboratuvar ortamında büyük ve yoğun dokular üretmenin önündeki en büyük engel, besin ve oksijenin yalnızca difüzyon yoluyla uzak mesafelere ulaştırılamamasıydı. Bu nedenle dokular genellikle 1 mm'den kalın olamıyordu.
Ancak bu yeni biyoreaktör sistemi, içinde besin geçişine izin veren yarı geçirgen içi boş lifler kullanarak bu sorunu aşıyor. Takeuchi, bu liflerin ev tipi su filtreleri ve diyaliz makinelerinde yaygın olarak kullanıldığını, şimdi ise yapay doku ve potansiyel olarak yapay organ üretiminde de işe yaradığını belirtiyor.
Araştırmacılar, içinde 50 içi boş lif bulunan HFB sistemiyle santimetre ölçeğinde tavuk kası dokusu üretimini gerçekleştirdi. Ayrıca robot destekli montaj sistemi kullanarak 1.125 lifli biyoreaktör geliştirdiler ve bu sistemle 10 gramdan fazla bütün parça tavuk eti üretildi.
Bu yapay et üretimi, tavuk bağ dokusu hücrelerinden (fibroblastlar) elde edildi.