Bu uyarı, Enstitü’nün Güneş Astronomisi Laboratuvarı’ndan geldi. Rapora göre 23–24 Temmuz tarihlerinde, Güneş üzerinde bulunan bir koronal delikten kaynaklanan güneş rüzgârı nedeniyle Dünya'nın manyetik alanında “nispeten uzun süreli jeomanyetik bozulmalar” yaşanabilir. Fırtınanın zirvesi Çarşamba bekleniyor.
Raporda ayrıca şunlar belirtildi:
Güneş rüzgârı yoğunluğunun orta seviyede olması bekleniyor; bu nedenle Dünya’ya ulaşacak manyetik fırtınaların şiddeti düşük olacak.
Seviye 2 manyetik fırtına olasılığı yaklaşık %6 olarak öngörülüyor.
Jeomanyetik alan bozulmalarının toplam süresinin iki günü geçmesi beklenmiyor.
Ayrıca Perşembe günü için de manyetik fırtına riski yüksek olarak değerlendirildi.
Bu tür manyetik fırtınalar genellikle güneş patlamaları ve koronal kütle atımları sonucu oluşur. Etkileri arasında enerji sistemlerinde kesintiler, göç eden kuş ve hayvan davranışlarında değişim ile güçlü fırtınalarda haberleşme ve navigasyon sistemlerinde aksaklıklar yer alabilir.




