Danimarka Mülteci Konseyi (hükümet dışı bir insani yardım kuruluşu), bugün (Perşembe) yaptığı açıklamada, savaşlar, çatışmalar, şiddet ve zulmün 2027 yılı sonuna kadar 4,2 milyon kişiyi daha evlerini terk etmeye zorlayacağı uyarısında bulundu. Ancak bu rakama, bölgede devam eden savaşlardan etkilenenler dahil değil.

Konsey, yıllık zorunlu göç tahminlerinde bu verilerin 2025 yılı sonundaki mevcut verilere dayandığını belirtti. Bu da, özellikle şu anda devam eden savaş nedeniyle Lübnan'daki yerinden edilmeler göz önüne alındığında, gerçek sayının çok daha yüksek olacağı anlamına geliyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ise dünya genelinde halihazırda yaklaşık 117 milyon zorla yerinden edilmiş insan bulunduğunu açıkladı. Ayrıca küresel ölçekte çatışma sayısının yaklaşık 130’a ulaştığı, bunun da yüzyılın başındaki sayının iki katı olduğu ifade edildi.

Konsey Genel Sekreteri Charlotte Slente yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki savaşın “yeni göç dalgalarına yol açtığını ve insani durumu daha da kötüleştirdiğini” belirtti. Slente, “Bölgeyi uçurumun eşiğinden kurtarabilecek bir yol haritası var: Mevcut ateşkes kalıcı hale getirilmeli ve Lübnan’ı da kapsamalı. Zira savaş nedeniyle ülkede her beş kişiden biri yerinden edildi” dedi.

Ayrıca, “Lübnan ve İran’daki ailelerin, hayatlarını barış içinde yeniden kurabilmeleri için evlerine dönmelerine izin verilmelidir” ifadelerini kullandı. Slente, “Savaştan kaçan ve yanlarında sadece üzerlerindeki kıyafetleri bulunan aileler için umut son derece sınırlı. Daha önce var olan uluslararası güvenlik ağı, insani yardımların azalmasıyla ciddi şekilde zayıfladı” diye ekledi.

Raporda, son dönemdeki yerinden edilmelerin artık birkaç büyük krizle sınırlı kalmayıp daha fazla ülkeye yayıldığına dikkat çekildi. 2025 yılında Myanmar ve Sudan tek başına toplamın yarısından fazlasını oluştururken, güncellenmiş tahminlerde bu iki ülkenin payı dörtte bire düştü. Uluslararası yardımlardaki kesintilerin de yerinden edilmeler üzerinde doğrudan etkili olduğu belirtildi.

2025 yılında en yüksek yerinden edilme oranlarının beklendiği Ukrayna, Myanmar, Güney Sudan, Nijerya ve Mali’de barış çabalarına ayrılan fonların 2024’te ortalama %23 azaldığı kaydedildi. Buna karşılık Somali, Sudan, Afganistan, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yerinden edilmelerin belirgin şekilde azaldığı ve bu ülkelerde barış çabalarına ayrılan fonların ortalama %15 arttığı ifade edildi.

Konsey ayrıca, savaşın bu hafta dördüncü yılına girdiği ve halihazırda 13,5 milyon kişinin yerinden edildiği Sudan’da en büyük artışın yaşanmasının beklendiğini bildirdi. Buna göre, bu yıl ve gelecek yıl toplam 670 bin kişinin daha ülkeyi terk etmesi öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler ajansları ise finansman yetersizliği nedeniyle, komşu Çad’da bulunan mültecilere sağlanan hayati su ve gıda yardımlarını azaltmak zorunda kalabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

Muhabir: Mehmet Yaman