Son günlerde sosyal medyada Mısır'da bir çocuğun aynı anda üç paket hazır noodle (İndomie) yedikten sonra hayatını kaybettiği iddiası geniş yankı uyandırdı.

Farklı ülkelerde de hazır noodle tüketimi sonrası yaşanan trajik vakalar ve uzmanların bu gıdaların sağlık üzerindeki olası zararlarına dair uyarıları dikkat çekiyor.

Mayıs 2024'te Lahor’un Manawan bölgesinde iki çocuk, evde pişirilen hazır noodle’ı tükettikten kısa süre sonra hayatını kaybetti. Polis, olayın ardından ürünün sahte ya da zehirli olabileceğini açıkladı. Olay, Pakistan’da hazır gıda güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Hindistan’da zehirlenme ve ölüm

Yine aynı tarihlerde Uttar Pradesh eyaletinin Pilibhit bölgesinde 12 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti, aynı aileden beş kişi hazır noodle ve pirinç yedikten sonra hastaneye kaldırıldı. Doktorlar olayın gıda zehirlenmesine bağlı olabileceğini açıkladı. Bu vaka Hindistan’da geniş yankı uyandırdı.

Güney Afrika’da peş peşe vakalar

2021 yılında Mpumalanga ve Eastern Cape bölgelerinde toplam beş çocuk hazır noodle yedikten sonra yaşamını yitirdi. Çocuklar mide krampları ve kusma belirtileriyle hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Bu olayların ardından Güney Afrika’da hazır gıdaların denetimi sıkılaştırıldı.

Kamerun’da üç kardeşin ölümü

Eylül 2024'te Kamerun’un Buea kentinde aynı aileden üç kardeş, kendi dükkânlarından aldıkları noodle’ı evde pişirip yedikten sonra fenalaştı ve hayatını kaybetti. Polis soruşturma başlatırken, halk arasında hazır gıdaların güvenilirliği konusunda endişeler arttı.

Uzmanlara göre hazır noodle tüketiminin bazı riskleri bulunuyor:

Yüksek sodyum içeriği: Hazır noodle paketleri genellikle günlük tuz ihtiyacının çok üzerinde sodyum içeriyor. Bu da hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek sorunlarına yol açabiliyor.

Trans yağlar ve doymuş yağlar: Ürünlerde kullanılan yağlar damar sağlığı için olumsuz etkilere sahip.

Besin değeri düşüklüğü: Hazır noodle karbonhidrat ve boş kalori açısından zengin, ancak protein, lif, vitamin ve mineral açısından fakir.

Katkı maddeleri: Monosodyum glutamat (MSG) ve benzeri katkı maddeleri bazı kişilerde baş ağrısı, mide bulantısı ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.

Özellikle çocuklarda yüksek tuz ve katkı maddeleri, böbrek gelişimini ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

İki 70 gramlık paket yaklaşık 2 bin 352 mg sodyum içeriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiye ettiği günlük miktardan yaklaşık yüzde 118 fazla.

Hazır noodle ölümleri, farklı ülkelerde benzer şekilde gündeme gelse de, her olayın koşulları farklı. Bazı durumlarda ürünlerin bozulmuş, sahte ya da kontamine olabileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, genel olarak fazla tüketimin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda hemfikir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde gıda güvenliği denetimlerinin yetersizliği büyük risk oluşturuyor.

Türkiye’de Noodle pazarı 4 Milyar TL’lik hacme ulaştı

Noodle Türkiye'de özellikle 7-35 yaş arası tüketiciler arasında en hızlı büyüyen gıda kategorilerinden biri.

Türkiye ayrıca 480 milyon porsiyon noodle tüketimi ile dünya sıralamasında 23’üncü sırada yer alıyor.

Mart ayında Burdur'da öğle arasında okul dışındaki marketten alıp yedikleri noodle diye bilinen hazır erişteden zehirlendikleri şüphesiyle 4 öğrenci, tedaviye alındı.

Muhabir: Hamza Durmaz