Konuyla ilgili olarak Reuters"a konuşan iki üst düzey yönetim yetkilisi, bu hamlenin Trump"ın kritik mineraller konusundaki stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.
Bu adım, Trump"ın Çarşamba günü kadar erken bir tarihte imzalayabileceği bir başkanlık kararnamesinin parçası olacak birkaç önlemden biri olarak görülüyor. Trump, geçtiğimiz hafta ABD Kongresi"ne yaptığı açıklamada, "Burada, ABD"de kritik minerallerin ve nadir toprak elementlerinin üretimini büyük ölçüde artırmak için tarihi bir adım atacağım" demişti.
Kararname kapsamında, Pentagon"un diğer federal kurumlarla iş birliği yaparak askeri üslerde işleme tesisleri kuracağı belirtiliyor. Ancak bu bilgiyi paylaşan kaynaklar, yönetimin iç tartışmalarını kamuoyuna açıklama yetkisine sahip değildi.
Askeri üslerin bu amaçla kullanılması, Trump"ın kritik mineralleri ulusal güvenlik açısından ne kadar önemli gördüğünü vurguluyor. ABD ordusunun savaş uçakları, denizaltıları, mermileri ve diğer silah sistemleri, büyük ölçüde Çin tarafından işlenen minerallere bağımlı durumda.
"Kritik Minerallerden Sorumlu Yetkili" Atanacak, Çin"in Misilleme Yapmasından Endişe Ediliyor
Trump ayrıca, Washington"un bu alandaki odaklanmasını koordine edecek bir "kritik mineraller yetkilisi" atamayı planlıyor. Daha önceki başkanlar, benzer şekilde farklı alanlarda odaklanmayı sağlamak için özel yetkililer atamıştı. Kaynaklara göre, planlar hâlâ tartışılıyor ve Trump imza atmadan önce değişiklikler olabilir.
Bazı Trump yönetimi yetkilileri, Çin"in Trump"ın uyguladığı gümrük tarifelerine misilleme olarak veya başka sebeplerle kritik mineraller ihracatını kısıtlama ihtimalinden endişe duyduklarını belirtti.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.
ABD, Çin Gibi Kritik Mineralleri Stoklayacak mı?
Çin, kobalt da dahil olmak üzere bazı kritik mineralleri stoklarken, ABD hükümeti geçen yıl bu maddeyi stoklamayı değerlendirdi. Kobalt, füze sistemleri, havacılık bileşenleri, iletişim için mıknatıslar, radar ve yönlendirme sistemlerinde kullanılıyor.
Ancak Trump yönetimi, Pentagon veya diğer ABD kurumlarına, sadece ABD"den çıkarılan mineralleri kullanmalarını zorunlu kılacak bir "Amerikan Ürünü Satın Al" (Buy American) politikası getirmeyi planlamıyor. Özellikle küçük madencilik şirketleri, Çin"in piyasa manipülasyonlarına karşı bu tür bir düzenlemenin gerekli olduğunu savunuyordu.
Ayrıca, federal madencilik izin sürecini değiştirmeyi amaçlayan herhangi bir düzenleme de kararnamede yer almıyor. Çünkü ABD"de madencilik izinleri, 1970 Ulusal Çevre Politikası Yasası ile belirlenmiş durumda ve bunu değiştirmek Kongre"nin onayını gerektiriyor.
Bununla birlikte, Trump yönetimi, ilk başkanlık döneminde madencilik izin süreçlerini hızlandıran FAST-41 sürecini genişletmeyi hedefliyor.