ABD’li ve Körfezli kaynaklara göre, Washington perde arkasında İsrail’e Gazze’de derhal ateşkes ilan etmesi yönünde baskı yapıyor. Çünkü bu, Suudi Arabistan’ın normalleşme görüşmelerine yeniden başlama şartlarından biri.
Trump’ın Orta Doğu özel temsilcisi Steve Witkoff, bu hafta Washington’daki İsrail Büyükelçiliği’nde yaptığı konuşmada, Abraham Anlaşmaları’na yeni ülkelerin katılımı konusunda yakında açıklamalar beklediklerini söyledi. Ancak kaynaklara göre siyonist İsrail Başbakanı Netanyahu’nun savaşı kalıcı olarak durdurmaya veya bir Filistin devleti kurulmasına karşı olması, Riyad’la bu yöndeki temasların önünü tıkıyor.
Filistin’in tanınmaması nedeniyle Suudi Arabistan ve İsrail’in resmi diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Gazze saldırıları nedeniyle normalleşme konusu Suudi halkı açısından da oldukça hassas hale geldi. Bu yüzden, ilk Trump döneminde masada olan bu konu, şimdilik ekonomik ve güvenlik ilişkilerinden ayrılmış durumda.
ABD ve Suudi yetkililere göre, ziyaretin odağında dev ekonomik projeler, yapay zeka iş birlikleri ve silah anlaşmaları yer alacak. Trump’ın hedefi, Suudi Arabistan’ın daha önce verdiği 600 milyar dolarlık yatırım sözünü 1 trilyon dolara taşımak.
Eski ABD müzakerecisi Dennis Ross’a göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, normalleşmeye dönmeden önce Gazze savaşının bitmesini ve Filistin devleti yolunda inandırıcı bir sürecin başlamasını şart koşuyor.
Trump yönetimi, bu ziyaretin büyük ses getirmesini ve kamuoyuna “Amerika için iyi işler yapıyoruz” mesajı vermesini istiyor.





