Türkiye'de son yıllarda soyadını değiştirmek isteyenlerin sayısında gözle görülür bir yükseliş var. Taşınan soyisminin utanç verici, komik veya negatif bir imaja sahip olması, bireyleri sosyal yaşamda zor durumda bırakabiliyor. Toplum içindeki algısından veya geçmişteki köken bağlamından rahatsızlık duyan vatandaşlar, çareyi yasal yollarla yeni bir kimlik edinmekte buluyor.
Paylaşılan velilere göre soyadı kanunun yürürlüğe girdiği 1934 yılında alınan birçok soyadı, sonraki kuşaklar tarafından tercih edilmedi. Öte yandan alay konusu olabilen, olumsuz çağrışım barındıran veya günlük kullanımda rahatsızlık oluşturan soyadlarının değiştirilmesi için resmi başvuruların arttığı ifade edildi.

İŞTEN ÇOK DEĞİŞTİRİLEN SOYADLARI
10-KÖR
9- ÇIPLAK
8- ÇÜRÜK
7- KARABAŞ
6- DELİ
5- ÇAKAL
4- COŞKUN
3- SATILMIŞ
2-KOYUN
1-TOP
Uzmanlar, soyadı değişiklikleri için temelinde kişisel ve sosyal etkenler olduğunu ifade ediyor.

EN ÇOK DEĞİŞTİRİLEN İSİMLER
Veriler yalnızca soyadlarıyla sınırlı kalmadı. Yazım hatası, telaffuz farkı veya nüfus kayıtlarındaki yanlışlıklar nedeniyle en sık değiştirilen isimler de şu şekekilde:
KEZİBAN
KEZBAN
FİRDESS
FİRDEVS
ÜMÜT
ÜMİT
HAVA
HAVVA
MEMET
MEHMET
RABİYE
RABİYA
SÜMEYYA
SÜMEYYE
YUNİS
YUNUS




