İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan aile, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Ortaköy’de yedikleri yemekten zehirlendikleri iddia edilen aileden 6 yaşındaki Kadir Muhammet ve 3 yaşındaki Masal B. dün yaşamını yitirmişti. Bugün ise anne Çiğdem B.’nin de hayatını kaybettiği öğrenildi.
Baba Servet B.’nin tedavisinin hastanede sürdüğü bildirildi.
Olayın ardından ailenin yemek yediği belirlenen restoran mühürlendi. Polis ekipleri ise soruşturma kapsamında 4 kişiyi gözaltına aldı.
Prof. Dr. Kaan Yılancıoğlu, sokaktan alınan yiyeceklerde ciddi hijyen, bakteri ve toksin riskleri olduğunu belirterek en tehlikeli 10 besini açıkladı:
Açıkta satılan midye
Kum, bakteri, ağır metal yükü → En çok zehirlenme nedeni.
Açıkta dökülen kokoreç / ciğer
Sıcaklık kontrolü yoksa salmonella ve kampilobakter riski.
Açık tezgâhta kesilmiş meyve
Bıçak–tahta–su üzerinden bakteri yoğunluğu.
Açıkta kalan soslar (mayonez, ketçap, yoğurt sosu)
Isınan soslarda toksin üreten bakteriler çoğalır.
Açıkta bekleyen balık-ekmek
Sıcak havada histamin zehirlenmesi riski yükselir.
Açıkta kızartılan patates / börek
Yağın kaç kez kullanıldığı belirsiz → oksitlenmiş ve trans yağ yükü.
Dumanı üzerinde olmayan döner
Isınmamış alt katmanlar → E.coli tehlikesi.
Yıkanmamış yeşillikli tost-sandviç, salata
Şüpheli su kaynaklarında parazit riski artar.
Açıkta satılan sütlü tatlı
Süt + sıcak hava + zaman = en yüksek gıda zehirlenmesi riski.
Kimliği belirsiz şerbetli tatlılar
Saatlerce bekleyen şerbet → maya ve bakteri için ideal ortam.





