Haredi partilerinden “Birleşik Tevrat Yahudiliği” (Yahadut HaTorah) ittifakının bileşenlerinden biri olan “Degel HaTorah” partisinin ruhani lideri Haham Dov Lando, partisinin milletvekillerine yasaya “hayır oyu vermeleri” talimatını verdi.
Lando, bu tutumunu şu sözlerle açıkladı:
“Burada bir misilleme tehlikesi var. Eğer Arap dünyası böyle bir şey yaptığımızı görürse, kan dökülmesine yol açabilir. Zaten mahkemenin böyle bir cezayı onaylama ihtimali yok. Bu yasa tamamen bir provokasyondur.”
Yasa teklifini, aşırı sağcı “Otzma Yehudit” (Yahudi Gücü) partisinden milletvekili Limor Son Har-Meilech sundu. Bu parti, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in liderliğinde bulunuyor.
Ayrıca, muhalefetteki “Yisrael Beiteinu” (İsrail Evimiz) partisinden milletvekili Oded Forer de benzer bir yasa önerisi sundu.
Parti lideri Avigdor Lieberman, geçen hafta yaptığı açıklamada partilerinin yasayı destekleyeceğini belirtmişti. Bu da yasanın mecliste çoğunlukla geçmesini muhtemel kılıyor.
“Dini Siyonizm” bloğu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yedek askerler için vergi muafiyetleri sağlayan yasa teklifi onaylanmadığı sürece, koalisyonun diğer yasa önerilerini desteklemeyeceğini duyurmuştu.
Ancak Haaretz gazetesinin aktardığına göre, parti yönetimi üyelerine bu oylamada “vicdanlarına göre oy kullanma” izni verdi. Bu da, partinin bazı üyelerinin idam yasasını desteklemesi anlamına geliyor.
Otzma Yehudit lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı soykırımcı Itamar Ben-Gvir, “Degel HaTorah” partisinin tutumuna tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:
“Teröristlere idam cezası, caydırıcılığı ve adaleti sağlar. Haredi ailelerinden terör saldırılarında öldürülenler de bu yasadan fayda görecek. Tüm Haredi milletvekillerinden bu yasayı desteklemelerini ve solun ya da Arap partilerinin sahte vaatlerine inanmamalarını bekliyorum.”
Geçtiğimiz hafta Knesset Ulusal Güvenlik Komisyonu, yasa teklifinin meclise sevk edilmesini onaylamıştı.
Oylama öncesi yapılan tartışmada, İsrailli esir ve kayıplar koordinatörü Gal Hirsch, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yasayı desteklediğini söyledi.





