Türkiye ile Suudi Arabistan arasında enerji alanında yeni bir iş birliği süreci başlatıldı. Hükümetler arası anlaşma kapsamında Sivas ve Karaman Taşeli’nde kurulacak toplam 2 bin megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için yatırım ve elektrik satın alım anlaşmaları, Alparslan Bayraktar refakatinde İstanbul’da imzalandı.

Hedef 2035’te 120 bin megavat

İmza töreninde konuşan Bayraktar, Türkiye’nin son 23 yılda yenilenebilir enerjide önemli bir kapasite artışı sağladığını belirterek, güneş ve rüzgârda kurulu gücün 40 bin megavatın üzerine çıktığını söyledi. Bayraktar, "Türkiye, 2035 yılında sadece güneş ve rüzgârda kurulu gücünü 120 bin megavata çıkaracak." dedi. Her yıl 8 ila 10 bin megavatlık güneş ve rüzgâr santrali kurulması gerektiğini ifade eden Bayraktar, her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışması düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti.

2 bin megavatlık yatırım, 2 milyar dolar

Projeler kapsamında Sivas ve Taşeli’nde biner megavatlık iki ayrı güneş enerjisi santrali kurulacak. Toplam yatırım tutarının yaklaşık 2 milyar dolar olduğu belirtildi. Santrallerin tam kapasiteye ulaşmasıyla 2,1 milyon hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağı ifade edildi. Sivas’ta üretilen elektrik için kilovatsaat başına 2,35 euro/sent, Karaman Taşeli’nde ise 1,99 euro/sent satış fiyatı üzerinde mutabakata varıldığı açıklandı. Bu fiyatların 25 yıl boyunca geçerli olacağı, toplam alım süresinin ise 30 yıl olduğu bildirildi. İlk 5 yıl için uygulanacak teşvik mekanizması kapsamında, kilovatsaat başına 4,75 euro/sent üzerinden destek sağlanacağı kaydedildi. Projelerde yerlilik oranının en az yüzde 50 olacağı vurgulandı.

2028’de devreye alınacak

Bayraktar, projelerin temellerinin 2026 yılı içerisinde atılacağını, her iki santralin 2028 yılı başlarında ticari işletmeye geçeceğini belirtti. Toplam 5 bin megavatlık anlaşmanın ikinci fazında ise 3 bin megavatlık ilave güneş ve rüzgâr yatırımı yapılmasının planlandığı aktarıldı. Törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ACWA Power arasında yatırım anlaşması ile Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü ile ACWA arasında elektrik satın alım anlaşması imzalandı.

Kaynak: İLKHA