Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, "eski kira yasası" olarak bilinen kanunu onayladı. Bu adım, ev sahipleri ile kiracılar arasında uzun süredir devam eden tartışmayı yeniden alevlendirdi. Kanun, salı günü itibarıyla yürürlüğe girdi.
Hükümetin Mısır Temsilciler Meclisi’ne sunduğu ve Temmuz ayı başında onaylanan yasa tasarısına göre, bu düzenleme ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi düzenlemeyi ve gayrimenkul piyasasında dengeyi kademeli olarak yeniden kurmayı amaçlıyor. Yasa, her iki tarafın da haklarını korumayı hedefliyor.
Yasanın 2. maddesine göre:
“Kiracı veya yasal halefleri (duruma göre), kira sözleşmesinde belirtilen sürenin sonunda kiralanan yeri tahliye ederek mal sahibine geri vermekle yükümlüdür.”
“Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, mal sahibi veya kiraya veren kişi, taşınmazın bulunduğu bölgedeki mahkemeye başvurarak tahliyeyi reddeden kişi hakkında tahliye kararı verilmesini talep edebilir. Bu durum, tazminat hakkını ortadan kaldırmaz.”
Yasa, eski kira sözleşmelerinin sona erdirilmesi için bir geçiş dönemi öngörüyor:
Konut amaçlı kiralanan yerler için 7 yıl
Gerçek kişiler tarafından konut dışı amaçlarla kiralanan yerler için 5 yıl
Bu sürenin sonunda, kiracıların mülkü boşaltmaları ve ev sahibine geri vermeleri zorunlu olacak.
Ayrıca kira bedellerinin yeniden değerlendirilmesi de yasada yer aldı:
Lüks bölgelerde kira bedeli mevcut tutarın 20 katı olacak
Orta ve düşük gelirli bölgelerde kira, mevcut değerin 10 katına çıkacak
Konut dışı kiralamalarda kira, mevcut değerin 5 katına yükseltilecek
Bunlara ek olarak, yasaya tabi tüm sözleşmelerde geçiş dönemi boyunca her yıl %15 oranında düzenli kira artışı yapılacak.





