Ramazan ayı, insanın Rabbine yaklaşmak için yoğun bir ibadet programına girme ayıdır. Bu yoğun programda hemen hemen bütün ibadetler vardır. İbadetlerin asıl amacı ise güzel ahlaklı insan oluşturmaktır; "Namaz çirkinlik ve kötülükten alıkoyar." (Ankebut 45) "Kötülüklerden korunasınız diye size oruç farz kılındı." (Bakara 183) "Onların mallarından, onları kendisiyle arındıracağın ve temizleyeceğin bir sadaka (zekât) al." (Tevbe-103) ayetleri ibadetin temelinde ahlak olduğunu ortaya koymaktadır.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Kur'an-ı Kerim'de ismi açık olarak zikredilen tek ay Ramazan ayıdır. Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de, "bin aydan daha hayırlı" olduğu belirtilen Kadir Gecesi, bu ay içerisindedir. Dinimizin beş temel esasından biri olan oruç ibadeti bu ayda farz kılınmıştır. Fıtır sadakası vermek bu aya mahsus bir ibadettir. Teravih namazı da bu aya mahsus ibadetlerdendir. Ramazan ayının son on gününde itikâfa girmek sünnettir. Ramazan ayı en faziletli aydır. Bu konuda Peygamber Efendimizden bir takım hadis-i şerifler rivayet edilmiştir: "Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah Teâlâ ümmetime (rahmet nazarıyla) bakar. Allah her kime (rahmet nazarıyla) bakarsa ona ebedi olarak azap etmez." "Akşamladıklarında ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir." "Melekler her gün ve her gece onlara istiğfar ederler, Allah'tan bağışlanmalarını dilerler."

RAMAZAN AYI NASIL İHYA EDİLMELİDİR?

Her şeyden önce Ramazan ayını en önemli ibadet ayı görüp ibadetlerimizi ona göre ihlâsla ve samimiyetle eda etmeliyiz. Kur'an ayı olması nedeniyle bu mübarek günlerde Kur'an tilavetinin katbekat daha fazla sevaplandırıldığı bilincinde olup günde en az bir cüz okuyup mukabelelere iştirak etmeliyiz. Özellikle gece ibadetlerine önem vermeyi ihmal etmeyelim. Bu tür ibadetleri sadece Kadir Gecesi'ne has kılmayalım. Ramazan ayı ibadet ayı olmakla birlikte bir de ilim ayıdır. Okuduğumuz Kur'an'ın manasını da öğrenme adına çaba harcayalım. Bununla birlikte Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerini de mütalaa edelim. Ramazan ayını birer davet ayı da yapmalıyız. Yakın akraba ve komşularımızı evlerimize davet edip kendilerini İslami açıdan bilinçlendirmek için çaba sarf etmeliyiz. Ramazan ayı içerisinde olup hangi günde olduğu bilinmeyen ve Yüce Allah tarafından gizlenen bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni bütün Ramazan ayı içinde arayalım, her geceyi Kadir Gecesi'ymiş gibi değerlendirelim. Son on geceyi, özellikle de tekli geceleri daha fazla değerlendirelim.

PEYGAMBER SEVDALILARI VAKFI'NDAN RAMAZAN AYI MESAJI

Mübarek Ramazan ayı münasebetiyle bir mesaj paylaşan Peygamber Sevdalıları Vakfı, bu ayın Müslümanlar için fırsat olduğunu belirtirken başta farz ve sünnet ibadetler olmak üzere Kur'an-ı Kerim okunması ve mali ibadetlere ağırlık verilmesi hususunda hatırlatmalarda bulundu. On bir ayın sultanı Ramazan ayı münasebetiyle Peygamber Sevdalıları Vakfı bir mesaj paylaştı. Peygamber Sevdalıları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çelik tarafından okunan mesajda bu ayın müminler için yeni bir başlangıç olduğu vurgusu yapılarak oruç, namaz, sünnet ibadetler, Kur'an-ı Kerim okunması yanı sıra yardımlaşmanın simgesi olan fitre, infak ve zekât gibi mali ibadetlerin de önemine dikkat çekildi. "Ey iman edenler! Allah`a karşı gelmekten sakınmanız için oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı." ayeti ile "Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır." Hadis-i şerifiyle mesajına başlayan Çelik, "Ömür sermayemizin en büyük zaman dilimi olan bir Ramazan iklimine daha kavuşmanın heyecan ve manevi hazzını yaşıyoruz. Zamanı yaratan ve bereketlendiren, bizi mübarek aylara eriştiren Rabbimize sayısız hamd-u sena, âlemlere rahmet olan Resulüne salât ve selam olsun." dedi.

"RAMAZAN, BİR AY BOYUNCA SÜREN YOĞUNLAŞTIRILMIŞ BİR RABBANİ EĞİTİMDİR"

Çelik, "Ramazan ayı dünya meşgalesinde kendisini unutan bize, gölgesinde dinlendiğimiz bir ağaç serinliğidir. Ramazan ruhlarımıza nefes veren, yaşadığımız stres ve dünya telaşının içinde bir an durup kendi iç dünyamıza dönmemizi, irkilmemizi, kendimize ve çevremize bakmamızı sağlayan eşsiz bir aydır. Ramazan, toparlanmamız ve istikamet bulmamız için bizlere yeni bir can, yeni başlangıçlar sunar ve yeni bir nefes getirir." ifadelerini kullandı. Ramazanın, hayatın her güzelliğinin kendisinde neşvünema bulduğu bir ilahi mektep olduğunun altını çizen Çelik, "Bir ay boyunca süren yoğunlaştırılmış bir Rabbani eğitimdir. Ramazan eğitimi; bir malumatlar yığını değildir. Ramazan eğitimi, insanın iradesini güçlendirerek kendi özüne doğru yolculuğa çıkaran ve eşref-i mahlûkat olmasına vesile olan bir eğitimdir. Bu eğitim, aynı zamanda bu yoldaki tüm engelleri kaldırma eğitimidir." şeklinde konuştu.

"MÜMİN KULLAR, RAMAZAN AYIYLA BERABER KUR'AN'LA DAHA FAZLA HEMHAL OLMALIDIR"

Orucun ehemmiyetine de dikkat çeken Çelik, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Ramazan orucu; kişiyi heva ve hevesinin tasallutundan çıkararak onu hür kılan bir ibadettir. Bugün insanlığın fıtratından ve yaratılış gayesinden uzaklaştığını ve uzaklaştırıldığını üzülerek görüyoruz. Fıtrat; insanın özüne dönmesi, Rabbinin şemsiyesi altına girerek ilahi mesajla aydınlığa çıkmasıdır. 'Umulur ki korunasınız' sırrınca Ramazan ayının hedeflerinden biri de müminlere kurtuluş reçetesi vererek onları sıratı müstakime iletmek, böylelikle onları ebedi mutluluk diyarı cennete götürme adımıdır." Ramazan ayının Kur'an ayı olduğunu hatırlatan Çelik, "Kur'an'ın indirilmeye başlandığı aydır. Ramazan ruhlara şifa Kur'an'la daha fazla buluşmaya, onun manevi lezzetini almaya, onunla hayat bulmaya davettir. Mümin kullar, Ramazan ayıyla beraber Kur'an'la daha fazla hemhal olmalıdır. Mümin Kur'an'ın meal ve tefsirini okuyup anlayarak yolunu aydınlatmak, huzura ve mutluluğa ermek için bir meşale gibi Kur'an'ı hayatına taşımalıdır." ifadelerine yer verdi.

"ZEKÂT, SADAKA VE FİTRELERİMİZ BİÇARE GÖNÜLLERE GİDEN BİR KÖPRÜ OLSUN"

Fitre, zekât ve infak gibi mali ibadetlerin önemine de değinen Çelik, "Ramazan dayanışma ve yardımlaşmanın zirvesidir. Bu ay bizleri en yakınımızdan başlayarak çevremize ve ümmet coğrafyasına duyarlı olmaya telkin eden bir aydır. Ramazan ayında fitre, infak ve zekâtlarımızla müminleri sevindirmeli, nefsimizi cimrilikten kurtararak, bu ayı kardeşimizle kucaklaşmaya ve onunla dertleşmeye vesile kılan bir köprü kılmalıyız." dedi. Ramazanın bir inziva, kulun ruhunu dinlendirmesi ve itikafa girerek muhasebe yapma ayı olduğunu vurgulayan Çelik, Hazreti Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellemin Ramazan ayı boyunca Hira Mağarasında kalıp itikafa girdiğini hatırlatarak "Geliniz bizler de; ruhların adeta şölen yaptığı Ramazan ayında ruhen ve bedenen arınmak için itikafa girerek, hem benliğimizi kirlerden arındıralım, hem geçmiş günahlara tövbe ederek geçmişimizin muhasebesini yapalım. İslam coğrafyasındaki acı ve kederleri düşünerek Rabbimizden bize bir çıkış yolu vermesi ve bizlere güç kuvvet, uhuvvet bahşetmesi adına O'na yalvaralım. Bu mübarek Ramazan ayında iftarlarımız birliğimizi, kardeşliğimizi kuvvetlendirsin. Zekât, sadaka ve fitrelerimiz biçare gönüllere giden bir köprü olsun." diye belirtti. Çelik, "Bu duygu ve düşüncelerle buruk da olsa karşılayacağımız Ramazan ayının başta Gazze olmak üzere tüm mazlum coğrafyalarda acıların son bulmasına, kardeşlerimizin huzura kavuşmasına vesile olmasını temenni ediyoruz. Cenabı Mevla, her birimizi bu ayın fazl-u kereminden, rahmet ve bereketinden istifade edenlerden eylesin." temennisinde bulundu.

Muhabir: Rümeysa Elçi