Yaz mevsiminde ülkemizde sıcaklıkların normal seviyelerin üzerine çıkacağı tahmin edilirken, öngörülmedik ve şiddetli meteorolojik olaylar için uyarılar da artıyor.
Meteoroloji uzmanı Orhan Şen, bu dönemde "süper hücre" tipi fırtına bulutlarının daha fazla oluşabileceğini vurguladı. Uzman hava şartlarının tetikleyeceği doğal afetlerin 2026'da artabileceğini hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu sene hava şartları, daha doğrusu meteorolojik parametrelerin meydana getirdiği doğal afetler biraz daha fazla yaşanacakmış gibi görünüyor"

"SÜPER HÜCRE" NEDİR?
Toplum arasında "süper hücre" olarak adlandırılan oluşumun aslında çok güçlü bir kümülonimbus bulutu olduğunu ifade eden Şen, bu bulutların gök gürültüsü, yıldırım ve ani yağışlarla birlikte görüldüğünü söyledi:
"Süper hücre dediğimiz, halk arasında süper hücre diye bilinen oluşum, kümülonimbus bulutudur. Gök gürültüsü, yıldırım ve ani yağış yapan kalın bulutlar vardır. Eğer bu bulut çok kuvvetli olursa buna süper hücre deniyor. Yani süper bulut gibi düşünebiliriz"

YALNIZCA YEREL ETKENLER
Şen, süper hücrelerin geniş bölgeleri kapsayan geleneksel yağış düzenlerinden ayrıldığını belirterek, bunların yalnızca yerel etkenlerle şekillendiğinin altını çizdi.
"Bu bir sistem yağışı değil. Orta Anadolu'yu, Marmara'yı ya da Ege'yi kapsayan büyük bir meteorolojik sistem değil. Bireysel bir sistem. O bölgedeki topografik şartlardan ve yer seviyesindeki sıcaklıktan meydana geliyor."

Bu gibi bulutların sıklıkla ilkbahar ve yazın yeni başladığı dönemlerde oluştuğunu ifade eden Şen, bunun yeni örneğinin Niğde'de yaşandığını söyleyerek:
"Niğde'de meydana geldi. Etrafta hiçbir şey yokken tek bir bulut geliyor ve birdenbire bütün yağışını, doluyla birlikte bırakıyor."
Şen, bu olayda bir vatandaşın hayatını kaybettiğini, dört kişinin de yaralandığını söyledi.

BU YILDA GÖRÜLMESİ MUHTEMEL
Sadece yerel etkenleri etkileyen "süper hücreler" oluşmasında en kritik faktörlerin nem ve sıcaklık olduğunun altını çizen Şen, sıcaklıklar yükseldikçe bu gibi sistemlerin oluşma oranlarının da arttığını ifade etti:
"Bu tür bulutların oluşmasında birinci faktör nem, ikinci faktör sıcaklıktır. Yer seviyesindeki sıcaklık ne kadar fazla olursa bu bulutlar o kadar fazla meydana gelir."

Yaklaşık 10 kilometre kalınlığa ulaşabilen bu bulutların, denizden gelen nemli hava ile daha da güçlendiğini belirten Şen, şöyle devam etti:
"Sıcaklık yüksekse, nem fazlaysa ve bölgede denizden gelen nemli hava bulunuyorsa bu bulutlar çok daha güçlü hale gelir ve yerel olarak çok kuvvetli yağış bırakırlar."

HANGİ BÖLGELER RİSSK ALTINDA?
2026'da Türkiye'de sıcaklıkların çok daha fazla seviyelerde seyredeceğini vurgulayan uzman, öte yandan bazı bölgelerde riskin daha yüksek olacağını hatırlattı:
"Bu sene sıcaklar biraz daha fazla olacağı için bu tür olayları daha sık göreceğiz. Özellikle İç Ege'de, İç Anadolu'da ve Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle Orta ve Batı Karadeniz'de bu tek hücreli bulutların etkisini göreceğiz."

SÜPER HÜCRELERİ TAHMİN ETMEK ZOR MU?
Vatandaşların meteorolojik uyarıları yakından takip etmesi gerektiğini belirten Şen, süper hücrelerin tahmin edilmesinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti:
"Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu tür riskleri yayınlıyor ancak süper hücre dediğimiz tek bir bulutun tam olarak hangi noktada oluşacağını günler öncesinden tahmin etmek kolay değil. Çünkü bunlar aniden gelişen bulutlardır."

Özellikle sağanak ve konvektif yağış uyarılarının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Şen, şu çağrıda bulundu:
"Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün duyurularını ve meteoroloji uzmanlarının açıklamalarını takip ederek bu tür risklere karşı dikkatli olmak gerekiyor."





