Cohen’in, “hayal edebileceğiniz her ülkeye” Lübnan'da patlatılan çağrı cihazları gibi “tuzaklanmış ve manipüle edilmiş ekipmanlar” yaydıklarını övünerek belirtmesi, israilin istihbarat teknolojilerini küresel ölçekte nasıl bir gözetim ağına dönüştürdüğünü gözler önüne serdi.
Bu itiraf israilin sadece geleneksel casusluk yöntemleriyle değil, aynı zamanda modern iletişim araçları üzerinden veri toplama ve izleme faaliyetleriyle de etkin olduğunu gösteriyor. Gerek gördüğünde ise patlatıyor.
Gelişmiş telefon teknolojisi, çağrı cihazları ve dijital iletişim altyapıları birer “istihbarat terminali” olarak kullanılıyor.
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve Orta Doğu'da, bu tür teknolojik sızma faaliyetlerinin yaygınlaştığına dair iddialar artıyor.
israil merkezli bazı teknoloji şirketlerinin, dünyanın birçok ülkesine “güvenlik yazılımı” kisvesi altında sunduğu çözümlerin, aslında casusluk amaçlı kullanılabileceği ortaya çıkmıştı. Pegasus casus yazılımı örneğinde olduğu gibi, kullanıcıların cep telefonları izlenebiliyor, mikrofon ve kameraları uzaktan aktive edilebiliyor.
Bu tür yazılımların “arka kapıları” yalnızca hedef alınan kişiyi değil, tüm çevresini de etkileyebilecek bir gözetim zinciri oluşturuyor.
Telefon firmaları da iş birliği içinde. Apple, çip tasarımı, yapay zeka gibi alanlara odaklanan önemli bir araştırma ve geliştirme merkeziyle israilde önemli bir varlığa sahip. iPhone'lardaki yüz tanıma teknolojisi aslında israilden geldi.
Şirket, israil merkezli teknoloji şirketlerini satın almış durumda; örneğin Anobit Technologies adlı israil firması Apple tarafından 2012 yılında edinildi.
Apple, israilin istihbarat birimi Unit 8200’den uzmanları işe aldı.
Yani ,çinde bomba olmasa da bu cihazlar, bir kişinin kimlerle konuştuğundan ne izlediğine, nerede gezdiğinden ne satın aldığına kadar tüm dijital ayak izini toplayabiliyor. Özellikle Apple’ın İsrail’in istihbarat uzmanlarıyla kurduğu yakın ilişkiler ve gelişmiş çip tasarımlarına verdiği öncelik, bu cihazların gerektiğinde sizi 24 saat boyunca izleyip dinleyebilecek teknolojik altyapıya sahip olduğu anlamına geliyor.




