Sezgin Özbay

Kabirler, İçi Namazlı Dışı Namazsızlarla Dolu

28.10.2021 07:04:38 / Sezgin Özbay

Gün geçmiyor ki Müslümanların namazla sorunu olmasın. Neden böyle ki? Neden her seferinde baştan savılan ilk şey namaz olur?

Namazsızlık tufanı ile karşı karşıyayız. Bunu böyle rahat yazmak huzurumu kaçırıyor; ama dikkat etmemiz gerekiyor. Bir bakıyorsunuz çok güzel, tabiri caizse kaliteli bir insan namazı bırakmış. Hâlbuki insanın kalite damgasıdır namaz. İmandır insanı insan eden, cennete namzet eyleyen.

Geçenlerde böyle güzel birinin namaz kılmadığını duydum. Kendisine namazı tavsiye ettiğimde “Namaz kılmıyorum; ama içimde var” dedi. “Kabir, içinde namaz olup da dışında olmayanlarla dolu can…” dedim.

Hem Efendimiz (asv) “Cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı ise abdesttir”  buyurmuşlar. İnsan cennete aday olur da anahtarını nasıl ihmal eder? Kötüleri sevmeyeceksin, sahte kahramanlarla aynı yere gitmemek için onları detaylarıyla öğreneceksin, “Kişi sevdiğiyle beraberdir.” diye Peygamberleri ve ashabı kiramı seveceksin; ama mesele namaza gelince cehennemlikler gibi davranacaksın.

Efendimiz (sav) buyurmuşlar: “Kişi ile şirk arasında namazın terki vardır.” Hem 80 kadar ayette “Namazı sevin!” değil, “Namazı kılın, ikame edin.” buyruluyor. Bizim buralarda bir laf var: “Kuru kuru kurban olayım.” Yok böyle bir cennet!

Kabirdeki ilk sorgudur namaz. Namazı tam olanın diğer iyi amelleri de tam sayılır. Bu bile namaz kılmak için yeterli bir sebep değil mi?

“Sonra bunların ardından öyle bir nesil geldi ki, namazı terk edip şehvetlerine uydular; onlar bu taşkınlıklarının karşılığını mutlaka göreceklerdir.”(Meryem, 59)

Demek ki namazın terki ile geliyor en büyük felaketler, biz fark etsek de etmesek de… Kaldı ki zor bir şey değil namaz. Kişi hangi durumda olursa olsun ona uyan bir kolaylık mutlaka vardır.

Eski ümmetler gibi de değil bizim şartlarımız. Onlar namazlarını ibadethanelerinde yerine getirmek zorundaydılar. Bize ise yeryüzü mescit kılındı. Daha ne istiyoruz Allah’tan? Belamızı mı istiyoruz?

Rabbim içinde namaz olanların dışına da namaz nasip etsin. Namaz kılanlara namazda huşu nasip etsin. Kaza namazı kılanlara tez zamanda bu borçları ödemeyi nasip etsin.

Hiç namaz kılmamış olanlara namazın hoş tadını, güzelliklerini tattırsın Rabbim. Namazı sona değil başa alanlardan, namazla insan olanlardan eylesin cümlemizi. Çocuklarımızı, nesillerimizi namazla büyüyen, yetişen, ahlaklanan kimseler eylesin. Âmîn.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar