Sezgin Özbay

En Son Ölüm Gelir

31.12.2020 07:00:55 / Sezgin Özbay

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selâm da O’nun pak Rasûlüne olsun.

“En son ölüm gelir, yine de ‘erken geldi’ deriz.” Çünkü sevdiklerimiz değerlidir bizim için, onlarsız bir dünya düşünemeyiz. Bazen sevdiğimiz birinin yokluğu ya da ölümü aklımıza gelecek olsa, o fikri bertaraf etmek için hemen başka düşüncelere dalmaya çalışırız. Halbuki dünya imtihan dünyası ve o istemediğimiz şey bir gün başımıza gelebilir.

Gerçek şu ki ölüm de bir nimettir. Dünyada “Neredesin ey ölüm!” diye yakaran nice hastalar, mazlumlar, yaralılar, esirler var. Elbette gönül ister ki hastalık, musibet, dert ve bela olmasın ama varsa da ölüm bunlardan bir kurtuluş yolu…

“Dünya müminin zindanı, kâfirin cennetidir.” buyrulmuş. Ölüm, bu dünya zindanından ahiret ferahlığına ve Hakk’a ulaşmanın tek yoludur. Bir söz var “Herkes cennete gitmek istiyor; ama kimse ölmek istemiyor.” Kahir ekseriyetimiz bu durumda.

Anne için evladı, kadın için kocası, evlat için ana babası ne kadar değerlidir. Ancak mümin kuluna Allah, herkesin verdiğinden daha fazla değer verir. Sonsuz cennetlerini açar ona.

Yetimler, evladını, eşini veya en yakın dostlarını kaybedenler için Rasulullah(asv)’da en güzel örnek vardır. O(asv) babasını görememiş. Kendisi altı yaşında iken annesi, sekiz yaşındayken de dedesi dünyaya gözlerini yummuş. Amcası sahiplenmiş O’nu, Efendimiz(asv) onu çok sevmiş ama sonunda o da kayıp gitmiş elinden.

Evlenmiş, çocukları olmuş. Biri hariç bütün çocuklarını toprağa kendi eliyle vermiş. En kıymetli eşini, Hatice’sini kaybetmiş. Eşlerinden Zeyneb b. Huzeyme de kısa bir evlilik hayatından sonra vefat etmiş. Yiğit amcası Hamza, Uhud savaşında “Vahşice” katledilmiş. “Bilemiyorum Hayber’in fethine mi sevineyim, Cafer’in gelişine mi?” diyerek, kendisine kavuşmayı en büyük zaferin sevinciyle bir tuttuğu Hz. Cafer de Habeşistan’dan döndükten yaklaşık bir yıl sonra şehit olmuş.

Ölüm, dünya kaygısından ve ölüm korkusundan kurtulmanın en güzel yoludur mümin olana. Geride kalanlar için acı olsa da kişi bilmeli ki dünyanın ve duyguların tamamı Allah’ındır. Allah’tan sabır ve hayırlı kapılar açmasını dilemeli.

Zahmetin içindeki rahmeti görebilmeli. Ölümü kolaylaşsın diye başında Yasin okumam için çağrıldığım hastalar oldu. Aynı hastanın taziyesine katıldığımda kimsenin ağlamadığına şahit oldum. O zaman anladım ki ölüm bazen en büyük nimettir.

Rabbim hayırlı ömür, hayırlı ölüm ve hayırlı akıbet nasip etsin cümlemize. Sevdiklerini kaybedenlere sabr-ı cemil versin. Onlara en güzel, en hayırlı kapılar açsın.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar