Selahaddin Yıldırım

Oruç Gibisi Yoktur

18.03.2024 01:00:27 / Selahaddin Yıldırım

Celâleddin-i Rumî(rahimehullah)  Mesnevi başta olmak üzere eserlerinde oruçla ilgili harika vecizeler serd etmiştir. Hz. Pir, bu özlü sözlerinde orucun insanın kurtuluş vesilesi olduğunu vurgulamıştır. Yine; insanın, Rabbine ulaşması için bir merdiven, Miraç etmek isteyenler için de bir binek olarak tasavvur etmiştir. Bu veciz sözlerin her biri orucun bir başka yönüne işaret etmektedir. Bu şiir tadındaki sözlerden orucun, karanlıklar içinde kalmış insanın önünü aydınlatan bir nur olduğunu anlıyoruz. Şimdi,  oruçla ilgili bu incilerden bir kısmına bakalım: 

“Ramazan geldi; aşk ve iman padişahının sancağı erişti! Artık maddi yiyeceklerden elini çek! Çünkü göklerden manevi rızık geldi ve can sofrası kuruldu! İmansızlık ordusunu kırdı geçirdi!”

“ Bir bakıma oruç, bizim kurtuluşumuzun kurbanı sayılır; bizim canımız, onun yüzünden dirilik elde edecektir!”

“ İçinde ab-ı hayatın gizlendiği bir karanlıktan bahsederler. Aklı başında olanlara o karanlık, oruçtur”.

“ Dünyada şeytanın karnını deşen bir bıçağa benzeyen oruçtan daha fazla şeytan öldürücü, nefsin kanını dökücü bir şey var mı?”

 “Oruç, insana can bağışlar. Gönül lütfeder. Sen, şaşılacak bir şey görmek istersen, oruca şaş!”

“Sen, göklere çıkmak, Mi’raç etmek sevdasındaysan, şunu bil ki, oruç, senin önüne getirilmiş bir Arap atıdır”.

“Oruç, can gözünün açılması için bedenleri kör eder. Senin gönül gözün kör de, o yüzden kıldığın namazlar, yaptığın ibadetler sana o aydınlığı vermiyor, hakikati göstermiyor”.

“Oruç, insan şeklindeki hayvanın hayvanlığını giderir. Bu yüzdendir ki oruç, insanın insanlığını olgunlaştırmaya mahsustur”.

“Oruç, özlem çekenlerin gönüllerini, canlarını öyle tazeleştirir ki, zavallı balığı bile su o kadar tazeleştiremez”.

“Sen farkında değilsin ama yemek yediğin vakit, için pislikle dolar. Oruç hamama benzer. Seni maddî ve manevî kirliliklerden, bütün kötülüklerden temizler”.

“Sen, hiç bilgi nuruyla nurlanmış bir hayvan gördün mü? Beden de bir hayvandır. Hayvanın ardına düşüp de orucu bırakma!”

“Nefsin, gönlüne musallat olmuş bir Rüstem’dir ama oruç, onu gül yaprağı gibi tir tir titretir”.

“Gök sofralarının, ruha mahsus sofraların başına tertemiz kişiler oturturlar. İşte oruç, sana, onlarla bir kaptan yedirir”.

“Oruç, Allah’ın has kullarına Hz. Süleyman’ın saltanatını bağışlayan bir yüzüktür yahut da taçtır. Onu ancak seçkin kullarının başlarına giydirir”.

“Ramazan’da sadece yemek ve içmekten kaçınmak değil, kötü söz söylemek ve kötü iş işlemekten de kaçınmak, bunlara sabır göstermek gerekir”.

“Hz. İsa(aleyhisselam), beden eşeğinin arzularından kurtulunca, duası kabul edildi! Sen de nefsanî isteklerden temizlen, elini yıka!”

“ Oruç der ki: “Bu, helalden çekindi, bil ki harama ulaşmasına artık imkân yok.”

“ Zekât der ki: “Kendi malını bile veriyor, artık, kendisiyle aynı dinde, aynı yolda olandan nasıl çalar?”

Orucu aç susuz kalmak anlamının dışında, biraz da bu yönleriyle düşünmek gerek. Rabbim cümle ümmeti Muhammed’in oruçlarını kabul buyursun. Hassaten Gazze’deki mazlum kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olsun şu mübarek oruç ve ramazan.

İlâhi, onlara kendi hazinelerinden yedir. Sabır ve sekinet yağdır üzerlerine.  Biz aciz kullarına da şuur ve uyanış nasip eyle. Amin.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar