Psk.Dnş. Suat Koşman

Çocuğun Zekâsını Arttırabilirsiniz

08.04.2018 09:06:00 / Psk.Dnş. Suat Koşman

Eskiden zekânın sabit olduğu, değişmeyeceği fikri hâkimdi fakat son yıllarda yapılan araştırmalar gösterdi ki zekâ arttırılabilir, daha doğrusu zekânınkullanım kapasitesi arttırılabilir. Pek çok anne baba, çocuklarının zekâsını hangi yollarla ve ne kadar geliştirebileceklerini, çocukluk döneminde neler yapılması gerektiğini merak ediyor.

Zekâ, bireyin doğuştan sahip olduğu, genetik etkiler ile deneyim, öğrenme ve çevre etkisiyle şekillenen bir bileşim. Tanımdan da anlaşılacağı gibi zekâ söz konusu olduğunda genetik ve çevre şartları birlikte etkilidir. Çocuğu nasıl yetiştireceğiniz ve nasıl ortam sunacağınız, çocuğunuzun zekâ gelişimindeki belirleyici faktörlerdir.

Özellikle çocuklukdönemi, zekânın geliştirilebildiği ve yeteneklerin arttırılabildiği çok değerli bir dönemdir. Bu dönem üzerinde hassaten durmak gerekiyor. Bu dönemdeki uygulamalar taşa yazılan yazı gibidir; kalıcılığı uzun sürüyor.

Dikkat etmemiz gereken unsurları şöyle sıralayabiliriz;

*Çocuk doğduktan sonra, zekâ potansiyelini artırıcı en önemli faktör, uyaran zenginliğidir. Uyaranların fazla olması, bebek beynindeki nöronların bağlantılarını artırıyor. Uyaran yönünden zengin bir çevre sunmak ise başta annenin bebekle göz ve fiziksel teması kurması, onunla konuşması, oynaması ile gerçekleşiyor. Gerçekten ilgilenilen bir bebeğin çevreye olan duyarlılığı ve dolasıyla da öğrenme yolları artıyor.

*Anne sütünün zekâyı artırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalar anne sütü ile beslenen bebeklerin daha zeki ve yetenekli olduklarını, daha iyi gelişim gösterdiklerini ve zekâ puanlarının da daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

*Yaşam ömrü uzun olan ağaçların meyvelerini çocuğa verin! Çocukluk döneminde ceviz, badem, fındıkgibi yiyeceklerin zekâ üzerinde olumlu etkisi bulunuyor. Çocuk beslenmesinde bunlara yer vermek önemli.

*Sosyal hayatı önemseyin!  Çocuklar, büyükleri modelleyerek ve akran etkileşimi ile öğrenirler. Küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmesi sağlanan çocukların zekâ ve dil becerileri daha yüksek oluyor.

*Bebeklikten itibaren kitap okunan çocukların yine zekâ ve dil becerilerinin daha iyi olduğu, daha uzun cümleler kurabildikleri ve kendilerini daha iyi ifade edebildikleri biliniyor. Bu nedenle doğduğu günden itibaren bebeğinize yumuşak, tatlı bir ses tonuyla masallar anlatın, kitap okuyun. Her yaptığınız şeyi ona sözel ifade edin, gözlerinin içine bakıp gülümseyerek onunla konuşun.

*Bedensel hareket zihin gelişimini olumlu etkiliyor. Çocukları küçük yaşlardan itibaren spora yönlendirmek okul dönemindeki zekâ puanlarını artırıyor. Serbest hareket etmesine izin verilen, örneğin; parka götürülen, rahatça oynayabilen çocuklar gelişim açısından daha iyi ilerleyebiliyor.

*Çocuğun oyun diline dikkat edin Çocukluktan itibaren hem ince motor faaliyetleri destekleyici hem de hafıza güçlendirici etkinliklere verilen önem büyük fayda sağlıyor. Bebeklik döneminde tahta küpler, yapbozlar, çocukluk döneminde eşleştirme kartları, kitap okuyup sonra çocuğa anlattırma, bilmeceler ve eşleştirme gibi oyunlar çocukların zekâ potansiyellerini artırıyor.

Neticeyi kelam: Çocukların başarısı birazda bizim ona sunduğumuz şartlarla ilgilidir. Bunun farkında olarak elimizden geleni yaparak neticeyi âlemlerin rabbine bırakarak kısmetimize razı olalım. Mutlu, huzurlu ve başarılı çocuklar yetiştirmeniz temennisi ile vesselam…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar