Psk.Dnş. Suat Koşman

Çocuklarımızı Anlamaya Çalışalım

02.12.2018 08:23:00 / Psk.Dnş. Suat Koşman

Yaşadığımız hayat diliminde çocuklarımızın birçok problemi oluyor. Çocuklarla yaptığımız görüşmelerde en fazla dile getirilen problemlerden biri de; ailelerinin kendilerini anlamadığını, bir sorununu dile getirirken problemin anlaşılmasından çok kendilerine nasihat edildiğini dile getiriyorlar.

Çocukları sevebilmenin ve onlarla iletişim kurabilmenin yolu onları anlayabilmekten geçer. İnsanları anlamanın en önemli ön koşulu ise empati kurabilmek ve onların ne istediklerini bilebilmektir. Eğer o insanın yerine kendinizi koyamaz ve onun ne istediğini öğrenemezseniz asla onu anlayamazsınız ve ona hiçbir şey yaptıramazsınız. Karşınızdakinin isteklerini bilmeden sadece kendi isteklerinizi ileri sürmeniz hayatta sizi gerçekten yalnız bırakacaktır. Evet, çocuklarımız anlaşılmak istiyor, adam yerine konmak istiyor. Bunu nasıl yapacağız diyen ebeveynlere aşağıdaki maddeler yardımcı olacaktır.

*Bedensel ifadeniz "seni dinliyorum" mesajı veriyor olsun. Bütün vücudunuzla çocuğa dönün. Sırtınız çocuğa dönük iken seni dinliyorum sözü ne yazık ki havada kalıyor.

*Göz temasını kesmeyin ve onun hizasında olun. İletişimin en önemli unsuru gözlerdir buna dikkat edin. Gözler yalan söylemez sözü sadece şarkılarda değil hayatın birçok aşamasında geçerlidir.

*Çocuğun anlattığı probleme hemen çözüm getirmeye çalışarak ve akıl vermek yerine sadece dinlediğinizi fark ettirin. Söylediği şeyleri ona yansıtarak bunu yapabilirsiniz. Temel ihtiyacımız anlaşılmaktır. Çözüm bir sonraki ihtiyaçtır.

*Her zaman harika yorumlar yapmanız gerekmez, bazen yalnızca sessiz bir şekilde dinlemeniz yeterlidir. Sizin onu dinlemeniz onu inanılmaz derecede rahatlatır, açılmasına vesile olur. Kendini ifade edemeyen bir çocuk her an sinir içinde olur. Patlamaya hazır bir bomba gibidir. Çoğu zaman kimseyle konuşmak istemez ve küser.

*Çocuğunuzun duygusuna odaklanın. Örneğin "Bu durum seni çok kızdırıyor ya da çok kızmış olmalısın" şeklinde ona dönüş yapabilirsiniz. Bu anlaşıldığını hissetme durumu onu rahatlatacaktır.

Sonuç olarak çocuk problemlerinde en önemli unsur çocuğun anlaşılamamasıdır. Onları dinlediğinizi ve anladığınızı hissetsinler. Çözümü kendileri de bulacaklardır. Yalnızca o anda öfkelerini kontrol edebilmek için bile duygularını paylaşmaya ihtiyaçları var.

Vesselam…

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar