Mehmet Ali Gönül

Tek uyanık

23.06.2024 01:00:00 / Mehmet Ali Gönül

Dünyanın gözü açılıyor derken, Aksa Tufanı’nın uyuyanları uyandırdığını an be an görüyoruz. ABD ve AB ülkeleri ile Arap ve diğer ülkelerin uyumasını veya uyuyor gibi yapmasını artık kanıksadık. Tarafını belli eden bu uyumaların tıpkı otobüste yaşlılara yer vermeyen ergenlerin uyuyor numarasına benziyor. Gün boyu çalışmış ve yorgun olan gençler misali, soykırıma silah ve mühimmat taşımaktan dolayı yorulmuş bir uyuyanlar güruhu var.

Ne öldürülen onca masum çocuk ne de öldürülen onca savunmasız kadının feryatları uyanmaları için fayda etmedi/etmeyecek gibi. Ne yapılan bunca zulüm ne de meydanlardan yükselen protestolar… Ne menem bir uyku ki ölümüne bir ahval seyrediyor.

Sadece küçük bazı emareler izliyoruz: Bir fenomen, vatandaşı olmakla övünmediği ABD’nin televizyonlarında, soykırımcı israili nasıl savunmasız ve masum gösteren yayınlardan tiksindiğini haykırıyor. Gözaltına alınan bir bayanın, çıkıştan bir buçuk saat sonra tekrar bir protestoda bulunması ve Filistinlilerin çektiklerine/yaşadıklarına nazaran çektiklerinin bir hiç olmasını dile getirmesi umut veriyor. Halklar, fert fert de olsa uyanıyor ve gözlerini açıyor. Batının korktuğu da aslında budur.

Aksa Tufanı, batının yer yer uyanmasının adeta hayat öpücüğü konumuna geldi. Giyimi, tutumu ve davranışı ister hippi ister sokak serserisi olsun, yürek taşıyan herkese bir altın dokunuş veya hayat bahşeden bir ruh veriyor. İnsaniyet, batının ikiyüzlü tavrı karşısında suskun ve haksızdan yana…

Arap alemi ve yöneticileri ise bir gerçeğin deşifre olmasını sağladılar. Yıllardır batının kulu ve kölesi olma söylemlerinin haklı çıktığına şahit olduk. Batı, bu ülkelerden çıkıp sözde bağımsızlık verince yerine onlardan olup batı ahlakını ve yaşam tarzını benimseyen kuklalarını bıraktılar. Oyunu, kurallarına göre oynayınca iki kural öne çıktı:

-Oyunu oynayanlar, kuralları iyi bilmelidir.

-Oyunu değiştiremiyorsan oyuncuyu değiştir.

Bu defa Filistin’de oyun, kontrolden çıktı. Oyuncuyu değiştirmeye çalıştılarsa da oyuncu olan HAMAS, buna izin vermedi. Oyunun etkisi Filistin’i aştı ve dünyaya yayıldı. Sessiz ve dipten gelen bir dalganın varlığını onlar da anladı, lakin geç kaldılar. Oyun da oyuncu da kontrolü eline aldı. Artık kuralları, onlar koyamıyor.

Dünyanın uyuyanlarını ve halklarını uyandırmaya tek bir uyanık yeter.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar