Dr. Lokman Aydoğdu

KORONAVİRÜS AŞISI YAPTIRMALI MIYIM?

15.10.2021 07:59:18 / Dr. Lokman Aydoğdu

Uzun süredir yazıp yazmama konusunda tereddütte kaldığım bu konuyu yazmaya karar verdim. Aşı yapmalı mıyım? Aşı koruyor mu ? Aşılılar da koronavirüse yakalanıyorsa neden aşı yapayım ?Aşı yapanlar kalp krizi geçiriyor ?Aşıyı çıkaranlarla hastalığı çıkaranlar aynı kişilerse neden aşıyı yapıyoruz? Aşı yaptırmayan vatandaşlarımızın aklındaki sorulardan birkaçı bunlar.

Kardeşlerim toplumun % 75 'i aşılanmasına rağmen şu an çalıştığımız hastanedeki koronovirüs servislerinde yatan hastaların %80'ini aşı yaptırmayan insanlar oluşturuyor. Aşının hastalıktan koruyucu olup olmadığı koronavirüs kliniklerimizdeki istatiklerden anlaşılması çok kolay. Evet aşı koronavirüse karşı koruyor. Ancak aşılı bireyler de koronavirüs olabiliyor. Doğru. Ancak aşılı bireyler koronavirüsü daha kolay yeniyor ,hastaneye yatma ihtimali azalıyor. Tabii ki aşılı olup da koronavirüse yakalanıp ölenler de var ama bu oran  çok az. Aşının uzun dönem sonuçlarını hiç kimse tam olarak bilmiyor. Yani aşı yaptırdıktan 20-30 yıl sonraki uzun süreçteki etkilerini bekleyerek göreceğiz. Ancak ölümcül bir hastalığa karşı koruyuculuğu kanıtlanmış ve yüksek olan bu tedbiri elimiz ile itemeyiz çünkü sağlıkta hekim tedavi uygularken, ameliyat yaparken şu altın kural vardır. Kar zarar oranına bakılır, kâr daha fazla ise o tedavi uygulanmaya konulur. Aşı ölümcül olan bu hastalığa karşı koruyor alın size kâr.

Aşı yaptıranlar ikinci ve üçüncü dozlarını yaptırmaları tedavi açısından en uygun olandır.

HAFTADA İKİ PCR NEDEN?

Aşı yaptırıp yaptırmamak vatandaşın özgürlüğündedir. Hiç kimse bunu istismar etmemeli dolaylı veya direk. Aşılara insanların bir kısmı şüphe içinde bakabilir, bu onların en doğal haklarıdır. Ancak aşı yaptırmamak ile aşı karşıtlığını karıştırmamak lazım. Milyonlarca insanın öldüğü şu hastalık ile mücadele ederken hastalığa karşı insanların tek kozuna savaş açmak aşı karşıtlığı yapmak çok yanlıştır. Bu amaçla gösteri yapmak, kamuoyu oluşturmak beyhude işlerdir. Aşı olmayan kişilerden PCR alma amacı nedir. Aşılılar da koronavirüs oluyorlarsa ve daha sessiz geçiriyor taşıyıcılığı ve bulaş ihtimalleri aşısızlara göre daha fazla değil mi ? Aşısız bireyin aşısız olması kendisini bağlar, başka hiç kimseyi değil. PCR vermek sadece bir psikolojik baskıdan öteye bir faydası yok kanaatimizce.

YERLİ AŞI TURNOVAC NEREDE KALDIN?

Aşıya şüpheli bakan vatandaşlarımızın büyük ekseriyeti yerli aşıya olumlu bakmakta. O zaman ne duruyorsuuuun yerli aşı çıkar sanaaaa yerli aşı çıkarsaanaa (bir çocuk şarkısı bakkal amca )

BİTMEYECEK Mİ BU KORONAVİRÜS?

İnşallah bitecek hem de çok kısa zaman sonra. 2022 yılının Haziran Temmuz aylarında koronavirüs hem ülkemizden hem dünyada gündem maddesi olmayacak.

Son olarak hem koronavirüs hem aşı kanda pıhtılaşmaya meyil yapıyor düşüncesindeyim. Bu sebeple koronavirüse yakalandığınz zaman bir ay boyunca günlük bir adet aspirin kullanınız. Aşı yaptırdıktan sonra da bir hafta günde bir adet kullanmakta fayda var.

Gençleri aşı olmama noktasında bir  nebze anlasam da 50 yaş üstünü gerçekten anlayamıyorum .

Aşı olma oranı düşük olan doğu ve güneydoğudaki illerimizdeki bilinçli kardeşlerimize çok görevler düşmekte.

AŞILAMADA BİLİNÇLENDİR BUNUN İÇİN SAHAYA İNELİM.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar