Türkiye’de yaşanan büyük afetten dolayı dondurulan uluslararası sorunlar şimdi ise seçimden dolayı ötelenmektedir. İçeride ki siyasi yapıya bakarak dışarıda hamle yapmaya çalışan yapılar olduğu gibi Suriye ve Libya gibi yerlerde Türkiye ağırlığından dolayı seçim sonuçlarını bekleyen yapılarda mevcuttur.
Son günlerde Ortadoğu’da gelişen olaylar birçok ittifakı bozup yeni ittifaklar kuracak türdendir. ABD’nin içeride yaşadığı ekonomik sorunlar da buna fırsat vermektedir. Ekonomik sorunlara 2024 seçimini de dahil etmeleri Ortadoğu’da yeni yapılar için imkan oluşturmaktadır. Çin bölgede büyük bir inisiyatif kazanmak üzere; bir araya getirdiği Suudi Arabistan- İran problemlerinden sonra Yemen’de alınan barış kararı, ABD-Batı aleyhine Çin lehine bir kazanç olarak kayda geçmiştir. Oluşan ufak bir barış ortamıyla domino taşı gibi olaylar birbirini tetiklemektedir. Bahreyn ve Katar diplomatik ilişkilere yeniden başladı. Suudi Arabistan ve Suriye görüşmeleri başladı. Görüşülen maddeler ağır olsa da görüşmelerin başlaması önemli bir adımdır. Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler Libya’yı da etkiler ve Libya için yeni gelişmeler uzak değildir. Libya söz konu olduğunda AB daha çok müdahil olmaya çalışacaktır.
Suriye ve Libya’da yapılacak görüşmelerde Çin’in direkt veya endirekt müdahil olması söz konudur. Fransa, İtalya ve Yunanistan üzerindeki etkisi ayrıca Arap ülkeleri üzerinde ki etkisi ABD’yi geri de bırakmış durumdadır.
İşgal terör devleti israil’in Ortadoğu’da olmasından dolayı ve kurulan yeni Ortadoğu’ya ayak diremesinden dolayı için anayasa değişikliği bahanesiyle protestolar yapıldı. İsrail’in tarihsel tepkisi yine Lübnan ve Filistin ile olmuştur. İçeride ki muhalefeti bastırmak için kullandığı klasik yönteme devam etmiştir ve Mescidi Aksa’yı kirletmiştir. Protestolar biraz ertelenmiş gibi görünmektedir ama sorun devam edecektir.
Türkiye, bölgede denge unsuru olduğu gibi konjonktürel davranmaktadır. Deprem ve seçim bölgedeki sorunları ötelemeye çalışması da bunu göstermektedir. Türkiye’nin Suriye’de muhalefet ile yıllardır süren birlikteliği Esad ile görüşmeleriyle yaptırıma dönüşebilir. Türkiye tarafından ele geçirilen bölgelerde muhalifler tarafından oluşturulan defacto yapılar, halk ile büyük sorunlar yaşaması bu kararı almaya zorlayabilir.
ABD ise bölge de sessizliğini Suriye ve Irak’ta bozmaya çalışmaktadır. YPG/SDG yaptığı desteği ileri boyuta götürmüştür. Ve garip bir şekilde belki bu olaylara cevap olabilecek, YPG/SDG lideri Mazlum Kobani’ye ABD askerleriyle birlikteyken Süleymaniye’de saldırı yapıldı. ABD saldırıya zayıf bir tepki vermekle beraber askeri desteğini ileri boyuta taşımıştır.
ABD’nin büyük sorunlar yaşaması ve dünya siyasetine müdahil olmada yetersiz olması sözcülüğünü Brezilya Devlet Başkanın yaptığı yapı uluslararası kamuoyu; alternatif sistem çağrılarını daha gür bir şekilde dile getirilmeye başladı.