Okulların tatil olması ve ardından bayram tatili vatandaşı yollara düşürdü. Havaalanları, terminaller dolup taşıyor. Neredeyse bilet bulmak zor. Birde kendi özel araçları ile yollara düşenler. Bayramı ailelerinin yanında geçirmek için telaşa girenler ve neticesinde birçok ölüm, yaralanma ve maddi hasara sebep olan trafik kazaları...
Gidilecek yer bir saat erken varma uğruna bu kadar telaş ve aşırı hiç de mantıklı değil. Kaza neticesinde yüzlerce ocak sönüyor. Kendisi yerine memleketine cenazesi gidiyor. Bayram yerine matem oluyor. Meydana gelen maddi hasar ise ekstrası... Bin bir zahmet ile alınan araçlar bir anda hurda yığınına dönüşüyor.
Yollardaki denetlemeler, mobese kameraları aşırı hıza mani olamıyor. Kimi kurallara uyup normal hızda giden sürücüler ise aşırı hız yapan sürücülerin kurbanı oluyor. Esasında kişinin denetlemelerden ziyade kendi kendisini kontrole alıp hem kendi hakkına hem de başkasının hakkına girmeme adına gereken limitteki hızda aracını sürmesi gerekiyor.
Belki bir ders çıkarılır diye 2016 trafik kaza istatistiklerini vermek istiyorum:
Trafik kurallarına riayet etmeme, otobanlarda 200 KM'ye varan aşırı hız bir çok kazaya sebep oluyor. 2016 yılında en çok ölümlü kaza Konya`da meydana geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2016 yılında Türkiye genelinde 413 bin 169 trafik kazasında 3 bin 493 kişi hayatını kaybederken 307 bin 629 kişi de yaralandı. Ölümlü trafik kazalarında ilk 3 sırayı; 147 kişi ile Konya, 108 kişi ile İzmir ve 102 kişi ile Antalya alırken ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında ise 2 kişinin hayatını kaybettiği Bartın son sırada yer aldı. Aynı dönemde İstanbul`da ise ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında da 71 kişi hayatını kaybetti. En çok kazanın olduğu il olan İstanbul, ölümlü kazalarda 21`inci sırada yer aldı. En az ölümlü kazanın olduğu il 2 kişiyle Bartın oldu.
2016 yılında trafik kazalarında en çok kişinin yaralandığı il ise 23 bin 10 trafik kazası ile İstanbul oldu. İstanbul`u 15 bin 249 adet yaralı ile İzmir, 12 bin 550 yaralıyla da Konya izledi.
2016 yılında ülke genelinde meydana gelen trafik kazalarının 153 bin 709 u otomobil ile yapılırken bu sayıyı 46 bin 409 ile kamyonet, 43 bin 232 ile de motosiklet izledi. En az trafik kazasının yapıldığı vasıta ise 68 kaza sayısı ile tramvay kazaları oluşturdu.
Kazaları azaltma adına farklı denetleme yöntemleri geliştirilmeye çalışılıyor. Daha evvel sadece şehir içinde denetlenen 'ortalama hız' uygulaması, tüm çevre yollarında 1 Temmuz'da devreye giriyor. Sadece radarın olduğu noktada hız kuralına uyarak çevre yollarında 200 kilometreyi aşan hıza ulaşan tatilciler, 'hız koridoruna yakalanacak. Uygulamanın ilk sonucunun, yaz tatilini Ramazan bayramıyla birleştirerek yollara düşecek aileleri etkileyecek.
HGS/OGS noktalarında araçların otoyola giriş ve çıkış arasındaki süreye bakılacak. Otoyolun kaç kilometre olduğu ve buna göre 120 km hızla otoyolu ne kadar sürede tamamlayabileceği belirlenecek, eğer süre limitin altındaysa aşarı hızdan ceza yazılacak.
Kazaya sebep olmama, cana ve mal zarar gelmeme, bayram sevincinin hüzün ve mateme dönüşmemesi adına trafik kural ve hız limitlerine uymayı tavsiye ediyor, Ramazan bayramınızı canı gönülden kutluyorum.