Abdulhakim Sonkaya

BELİRSİZLİK ÇİLESİ TANIMSIZLIK GİRDABI

15.01.2021 07:28:34 / Abdulhakim Sonkaya

Sosyal medyada binlerce takipçisi olan ünlü astrologlardan, randevu almak zorlaştı. Pandemiden önce 9 ay sonrasına randevu alınabilirken şimdi 2024 yılına randevu veren astrologlar var.

Her zaman söyleriz, belirsizlik insanlar için kesif bir sis bulutudur.

Çünkü insanın geleceğe dair bakışı ve öngörüsü birçok engele takılıp geri gelir. Bu nedenle insanlar bu belirsizliği dağıtmak için müneccimlere, bugünkü adıyla astrologlara başvuruyor.

Astra, yıldız demektir. Yıldızlara bakarak geleceğe dair tahmin ve öngörülerde bulunanlara, astrolog adını verirler.

Belirsizliği, yıldızlara bakarak gidermek her zaman başvurulan bir yoldur.

İbrahim; yıldızlara bir baktı, gerçekten ben hastayım dedi-Saffat-86

Yıldızlarla hastalığın burada ilgisi nedir?

Bu, nasıl bir hastalıktı. Bazıları bunu -haşa- Hz. İbrahim’in beyaz yalanı olarak zikrediyor.

Burada astrolojik bir durum mu var?

Bir hal mi tahmin mi?

Evet, her durumda bunun yıldızlarla alakalı olması ilginç bir durumdur.

Aslında, yıldızlara bakarak yol bulunabilir. Çünkü yıldızlar, yol göstericidir-ayet

Bu nedenle yıldıza baktı “rabbim budur” dedi. Sonra yıldız kaybolunca “ben yüzümü gökleri ve yeri yaratana çevirdim” dedi. Yıldızların yol gösterici olması, işte budur.

Evet, yıldızlar yol gösterici olabilir. Bir takım tahminlere de konu olabilirler ancak bunun hakikati ifade edebilmesi için şeytanların tesirinden ve kötü enerjiden kurtulmak icap eder. Bu da ancak Allah'a teveccüh etmekle mümkündür.

İşte Hz. İbrahim, Allah'a teveccüh ve yöneliş olmadan yıldızlara bakarak yol bulmanın, belirsizliği dağıtmanın mümkün olmadığını, bilakis bunun kişiyi hasta ettiğini ortaya koyuyor.

Zaten sakim, özellikle soğuk ve donuk olmak gibi bir hastalıktır.

İnsan-lık açısından belirsizliğin dağılması,  elbette çok önemlidir. Ama belirsizliğin dağılması, gaibi bilmek değildir. Doğru tanımlamayı yapabilmektir.

Belirsizlik, birden fazla ihtimalden herhangi biriyle çözülebilir. Bilinmeyenin yerine hangi sayıyı koyarsanız koyun belirsizlik dağılmış olur. Çünkü bütün sayılar hakkı sayar ondan sayılır. Bu nedenle belirsizlikte bilinmeyen duruma hangi sayıyı koyarsanız doğru cevabı bulursunuz.

Ama tanımsız durum öyle değildir. Sonucu verecek bir seçenek yoktur. Çünkü metot yanlıştır. Diziliş hatalıdır.

Evet, bugün dünya bir belirsizlik yaşıyor. Ama asıl tanımsızlık sendromu yaşıyor dünya. Çünkü tanımlar, tanınmalar yerinde değildir, doğru değildir. Dünyada önemli alanlarda tanınan şahıslar bile tanımsız hale gelmiştir. Çünkü söyledikleri şeyler, ortaya koydukları düşünceler, insanları sıkıyor. Onlara tanımsız ve anlamsız geliyor.

Öyle ki astrologların söyledikleri daha çok ilgi çekiyor.

Bir TV tartışma programında; siyaset, sosyal ve ekonomik sorunlar konuşulsun kimse bunlara fazla kulak vermez. Kimi çıkarırsanız çıkarın bu böyledir. Ama astrologların tartıştığı bir program, daha fazla izlenir. Çünkü astrologlar, belirsizliği dağıtmak için laf ediyor. Diğerlerinin yapması gereken belirsizliği dağıtmaya çalışmaktır.

Ve bugün dünya tanımsızlık ve belirsizlik girdabındadır.

Gelecek kaygısı öyle veya böyle hallolur. Lakin tanımsızlık her zaman insanlığın başına dert olmaya devam edecektir ta ki hikmeti ve marifeti bulup anlayıncaya kadar…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar