TÜED Uludağ Şube Başkanı Pars: Her geçen gün emekliler sefalete uğruyor

Asgari ücretin çok altında olduklarını belirten Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Ekleme: 26.01.2024 11:25:05 / Güncelleme: 26.01.2024 11:29:14 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından emekliye verilen ilk zam %37.57, İkinci zam ile %42. 6 yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamasıyla %49.25 yükseltildi.

Emeklilerin verilen ek zamları, resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından ocak ayı sonuna kadar hesaplarına yatırılmış olacak.

Türkiye'deki hizmetlerin tümünde emeklilerin emeği  ve alın terinin olduğunu söyleyen Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emekli taban maaşının en az asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini söyledi.

"Dayanacak gücümüz kalmadı"

Emeklilere yapılan zammı kabul etmediklerini belirten Pars, "Enflasyon açıklandığından itibaren kademeli olarak emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldı. Türkiye'deki enflasyon şartları tüketicilere göre yüzde 80-200 arasındadır. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Torunlarımıza ve çocuklarımıza karne parası veremiyoruz. Çocuklarımızla yarıyıl tatilinde iki adım ötesindeki Uludağ'a çıkamıyoruz." dedi.

"Her geçen gün emekliler sefalete uğruyor"

En düşük emekli aylığının 10 bin TL olduğunu söyleyen Pars, "Emeklilerin yüzde seksene yakını 10 bin TL alıyor. Yüzde 90'ı açlık sınırının altında maaş alıyor. Emeklilerin yaşayacak ve dayanacak gücü kalmadı. Her geçen yılı arıyoruz. İnsan onuruna yaraşır, yaşayabileceğimiz ve geçinebileceğimiz bir yaşantı istiyoruz. Her geçen gün emekliler sefalete uğruyor. Bütün dünyada ülkelerde asgari yüzde 2-3 gibi maaşı asgari ücret alıyor. Çalışanlarımızın yüzde 70'i asgari ücret almaktadır. Emekliler olarak asgari ücretin çok altındayız." diye belirtti.

"En düşüklü emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkmasını istiyoruz"

Pars, "Sayın Cumhurbaşkanı mart ayının başında diyecek ki, en düşüklü emekli maaşı 12 bin TL olacak. 3-4 yıl boyunca o maaş aynı kalacak ve yükselmeyecektir. Emekliler olarak seyyanen zam istiyoruz. En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkmasını istiyoruz. Bağlama oranın tekrar eski düzene çekilmesini istiyoruz. Bağlama oranı değişmediği sürece bu şart ve hesapları kaldıramayız. İnşallah Sn. Cumhurbaşkanı sesimizi duyar ve emeklileri mahcup etmez." diye konuştu. (İLKHA)