Sudan'da iç savaş çok daha karmaşık bir hal alıyor

Sudan Dışişleri Bakanlığı, 2023'ün nisan ortasından bu yana orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu'nun kendisini destekleyen siyasi bir grupla imzaladığı anlaşmanın "ülkenin bölünmesine ortam hazırladığını" bildirdi.

Ekleme: 08.01.2024 09:24:16 / Güncelleme: 08.01.2024 09:49:07 / Dünya
Destek için 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Dagalu'nun son günlerde bazı Afrika ülkelerinde gerçekleştirdiği temaslar ile ateşkes ve barış müzakerelerine dair açıklamalarına atıfta bulunularak "HDK'nin ve onların Afrika içindeki ve dışındaki destekçilerinin, son günlerde milis liderliğini yeniden pazarlamak amacıyla sahte bir propaganda kampanyası başlattığı" belirtildi.

Açıklamada, "(Dagalu'nun) Kendisini destekleyen Sudanlı siyasi bir grupla anlaşma imzalaması, esasen ülkenin bölünmesine ortam hazırlıyor." ifadesi kullanıldı.

- Uganda, Etiyopya, Cibuti, Kenya ve Güney Afrika'yı ziyaret etmişti

HDK Komutanı Dagalu, 27 Aralık'ta Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ile görüşmüş ardından sırasıyla Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh, Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından kabul edilmişti.

Sudan'daki Demokratik Sivil Güçler Koordinasyonu (DSGK) Başkanı, eski Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ile HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, 2 Ocak'ta, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da iki günlük toplantının ardından ateşkes ve barış konulu bir bildiriye imza atmıştı.

Etiketler: