Bakan Özhaseki: Bundan sonra sağlam yapılar yapmak zorundayız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Türkiye genelinde 400 bin civarında hak sahibinin olduğunu ve yaklaşık 390 bin deprem konutunun inşaatının başladığını ifade etti.

Ekleme: 04.05.2024 07:25:45 / Güncelleme: 04.05.2024 07:25:45 / Güncel
Destek için 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı’nda İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

"Her evde acı tütüyor, her evde gözyaşı var!"

Toplantıda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 14 ay önce ülkenin büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Toplamda depremden etkilenen 18 ilimiz var. 14 milyon insanımız zarar gördü, 680 bin konutumuz yıkıldı, 170 binde iş yerimiz, depolarımız ağıllarımız yıkıldı. Dile kolay 850 bin bağımsız birim haliyle maddi hasar çok fazla, 100 milyar doların üzerinde. Manevi hasarı ölçecek bir alet daha icat olmadı. Her evde acı tütüyor, her evde gözyaşı var" dedi.

Bundan sonra artık sağlam yapıları yapmak zorunda olduklarını ifade eden Özhaseki, "Öyle sağlam iş yerleri yapacağız ki, öyle sağlam evler yapacağız ki inşallah deprem olmaz ama olursa hepimiz huzurlu evimizde oturalım, bu acıları daha yaşamayalım. Bunun için de kılı kırk yarıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Çarşı merkezinde hala zemini temizlemeye devam ediyoruz"

Malatya çarşı merkezinde zemin ile ilgili yaşanan sıkıntıyı da aktaran Özhaseki, "Depremden 2-3 ay sonra valilik karşısındaki çarşıda işe başlayalım dedik ama hala orada fore kazık çakmaya, hala zemini temizlemeye devam ediyoruz" dedi.

Bakan Özhaseki, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bize ilk sorduğu soru ‘Depremde hasar gören illerimizde durum nedir? Hayat normale dönüyor mu? İnşaatlar yolunda gidiyor mu? Başka taraftan bakıldığı zaman da maliyedeki sıkı para politikasını size de takip ediyorsunuz. Bakanımız Mehmet Şimşek Beyin itiraz etmediği tek harcama kalemi var o da depremde ki yapılan harcamalar. Onun dışında bilin her bir iş takip ediliyor, burada da işlerimiz çok şükür yolunda gidiyor" diye belirtti.

"Türkiye genelinde 400 bin civarında hak sahibi var"

Deprem bölgesinde yaklaşık 390 bin deprem konutunun inşaatının başladığını ifade eden Bakan Özhaseki, Türkiye genelinde 400 bin civarında hak sahibinin olduğunu söyledi. 4 bin 333 köyde köy evi yaptıklarını ifade eden Özhaseki, "Bin 240 tane şantiyemiz var, oralarda bin 110 bin kişi çalışıyor. İlk etapta 76 bin kadar konutu teslim ettik. Haziran, Temmuz’la birlikte her ay 10-15-20 bin konutu teslim etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"8-10 bin eksiğimiz var"

Bakan Özhaseki, "Bugün arkadaşlarımız yine Büyükşehir Belediyesinde toplandılar. Yeşilyurt, Battalgazi Belediye Başkanlarımız, yardımcıları, teknik ekipleri oradalardı. 8-10 bin eksiğimiz var tespit edilen yerleri gösteriyorlar. Daha çok da şehirlerimizin içinde yapalım istiyoruz, merkezde yapalım istiyoruz. Onları da bir an önce projelendireceğiz. Zaten ihaleyi yaptıktan sonra da en fazla bir sene gibi süre de bitiyor. O konutlarımız da hak sahiplerine teslim ederiz. Bütün hesabımız gelecek senenin ortalarında, güze kadar konutunu alamamış bir vatandaşımız kalmasın istiyoruz, iş yerlerini alamamış bir tek vatandaşımız kalmasın istiyoruz. Bugün de Malatya’mızda şu ana kadar yaptığımız konutlar ne alemde, bundan sonra ne kadar eksiğimiz var, neler yapabiliriz, sizlerin bize söyleyecekleri var mı veyahut şunu yaparsanız daha iyi olur diyeceğiniz şeyler var mı? Bütün bunları konuşmak için önce kendi içimizde belediyede teknik bir toplantı yaptık. Şimdi de sizlerle bir araya geliyoruz" diye konuştu.

Malatya’yı eski haline döndürmek için uğraştıklarını belirten Özhaseki, buna güçlerinin yettiğini ve İnşallah başaracaklarını söyledi.