Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Karabağ'daki durumu görüştü.

Ekleme: 27.09.2023 00:40:05 / Güncelleme: 27.09.2023 08:05:11 / Dünya
Destek için 

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i telefonla aradı.

Telefon görüşmesinde, Ermenistan silahlı kuvvetlerine yönelik terörle mücadele tedbirleri sonrasında Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki mevcut duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Aliyev, 24 saatten kısa sürede tamamlanan terörle mücadele tedbirleri sırasında sadece askeri tesislerin hedef alındığını ve sivil halkın zarar görmediğine dikkat çekti.

ABD tarafına, yasadışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin şu anda silahsızlandırıldığı ve Azerbaycan topraklarından uzaklaştırılma işlemlerinin gerçekleştirildiğini aktaran Aliyev, son beş gün içerisinde yüzlerce askeri teçhizat, silah ve askeri malzemeye el konulduğunu kaydetti.

Azerbaycan'da akredite olan yabancı ülkelerin askeri temsilcileri ile BM Mukim İrtibat Bürosu temsilcisinin toplanan silah ve askeri teçhizatı denetlediğini belirten Aliyev, Azerbaycan'da yaşayan diğer etnik azınlıklar gibi Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni vatandaşların da haklarının ülke mevzuatı ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde güvence altına alındığını vurguladı.

Aliyev, Azerbaycan temsilcileri ile Ermeni sakinlerin temsilcileri arasında yeniden entegrasyon yönünde diyalog yürütüldüğünü, Azerbaycan tarafından Ermeni sakinlere insani yardım gönderildiğini ve bölgede altyapının onarıldığını kaydetti.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) ile Ermeni sakinlerine yardım sağlama alanında işbirliğinin gerçekleştirildiğinin belirten Aliyev, Azerbaycan tarafının yakın gelecekte ülkede akredite edilmiş BM Yerleşik Koordinatörü Ofisinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine ziyareti organize etme hazırlığında olduğuna dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise durumdan duyduğu endişeyi dile getirerek, bölgede istikrarın sağlanmasının ve yerel Ermenilerle diyaloğun sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. (İLKHA)