Tansiyon nedir ve belirtileri nelerdir?

Hemen her insanın merak ettiği, günlük kontrol ettiği hastalıkların başından gelen tansiyon hakkında insanlar bilgi sahibi olmak için en çok araştırdığı konuların başında geliyor.

Ekleme: 24.08.2023 11:05:04 / Güncelleme: 24.08.2023 11:06:02 / Sağlık
Destek için 

Tansiyon, kalbin aort damarı aracılığıyla vücuda kan pompalama işlemi sırasında damarların iç duvarlarında oluşan basınç, tansiyon olarak tanımlanıyor.

Vücuttaki doku ve organların yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için son derece önemli olan tansiyon, vücut dengesi için önem arz ediyor.

Halk arasında yaygın olan tansiyon hastalığı, yine halk arasında farklı şekillerde dengede tutulmasını sağlayacak yöntemler bulunmaktadır.

Her baş ağrısı, halsizlik tansiyonun belirtisi olmayacağı gibi, bu belirtiler de tansiyonun başlangıcı olacağı da unutulmamalıdır. İhmal edilmemesi gereken hastalıkların başında gelen tansiyon, belirtileri baş göstermesi halinde bir uzmana mutlaka görünmelidir.

Hem bilimsel hem de halk arasında tansiyon düşük ve yüksek tansiyon olarak adlandırılmaktadır. Tansiyon kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak yüksek tansiyon 90 ila 120 mm Hg, düşük tansiyon ise 60 ila 80 mm Hg aralığında olması beklenir.

Yüksek Tansiyon Nedir?

Kalp, vücuda kan pompalarken, belli basınçla gönderir. Atardamar içerisindeki kan basıncının aşırı yükselmesidir. Kan basıncının en yüksek olduğu zaman, kalpten çıktığı andır. Atardamarlar inceldikçe, kan basıncı düşer. Kanın vücutta sorunsuz bir şekilde dolaşabilmesi için, belli bir basınç gereklidir. Eğer bu basınç olmazsa kan hareket edemez, dolayısıyla yaşam da olmaz. Kan basıncının olmadığı bir insan, kısa sürede ölür. Kan basıncı yaşam ile ölüm arasındaki bir dengedir.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Baş ağrısı birçok hastalığın da başlangıcıdır. Nefes darlığı, çarpıntı, burun kanaması, gözün beyaz kısmındaki kanamalar, baş dönmesi, kulak çınlaması, gece sık idrara çıkma, yüksek tansiyon un en belirgin belirtileridir.

Yüksek Tansiyon Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Toplumda en çok görülen hastalıkların başında gelir. Vücutta oluştuğu tahribat nedeniyle yüksek tansiyonun bulunan insanların sağlığında olumsuz etkiler yapar. Bu hastalıktan toplum olarak birey olarak korunabilir. En önemli korunma yöntemi ise, yüksek tansiyonu tetikleyecek yiyeceklere dikkat etmektir. Az tuzlu yemek tavsiye edilir.