Bakan Fidan ile Irak Başbakan Yardımcısı'ndan ortak basın toplantısı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Irak'la ortak düşmanımız olan PKK örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz" dedi.

Ekleme: 22.08.2023 21:18:27 / Güncelleme: 22.08.2023 22:03:16 / Dünya
Destek için 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile Bakanlıktaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşuyor.

Açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

Irak’ta çok değerli dostlarımız var beraber işler yaptık, emek harcadık. Şimdi yeni görevimde yine aynı şekilde Türkiye-Irak ilişkilerini en üst düzeye çıkarmak için yeni bir ruhla çalışacak olmaktan memnuniyet duyuyorum.

Türkiye Cumhuriyetimiz için Irak dış politikada en önem verdiğimiz yerlerden birisidir. Irak’ın toprak bütünlüğünün siyasi birliğinin korunması önceliklerimizdendir. Bu yaklaşımımızı bundan sonra da titizlikle muhafaza edeceğiz. Irak’ı stratejik hedeflerimizi birlikte uygulayabileceğimiz bir ortak olarak görüyoruz.

"Kalkınma Yolu Projesini kuvvetle destekliyoruz"

Kalkınma Yolu Projesini de kuvvetle destekliyoruz. Bu stratejik hamlenin Irak’ı bölgenin ulaştırma üssü haline getireceğini düşünüyoruz. Bu nedenle tüm bölge ülkelerini bu projeye destek vermeye çağırıyoruz.

Türkiye Irak’la ekonomik ilişkilerine de büyük önem vermektedir. Su meselesini de ele aldık. Irak’ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz. Bu konuya tamamen insani bakımdan yaklaştığımızı belirtmek isterim. Bölgemiz son yılların en kurak döneminden geçmektedir. Su konusunda bilimsel bir akışta kesintisiz işleyen bir iş birliğine önem vermekteyiz.