Ek MTV ödemesinde plaka krizi, DEPREMZEDELER MAĞDUR OLUYOR

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ortaya çıkan finansman açığını kapatmak amacıyla hazırlanan 17 maddelik torba kanunda, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) yapılacak düzenleme ile bu yıl iki kez MTV ödenecek. Kanunda deprem bölgesinin muaf tutulacağı açıklansa da ödemelerin ikametgaha göre değil de plakaya göre belirlenmesi depremzedeleri mağdur etti. Deprem bölgesindeki binlerce farklı plakaya vergi yansıtıldığı görüldü.

Ekleme: 20.07.2023 11:06:37 / Güncelleme: 20.07.2023 12:00:20 / Güncel
Destek için 

Ek MTV yasası TBMM'de görüşülerek yasalaştı. Yasaya göre, halen edinilmiş veya 31 Aralık 2023’e kadar satın alınacak; otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar için bu yıla özgü bir kereye mahsus, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınacak.

EK MTV ÖDEME PLANI NETLİK KAZANDI
Ek MTV, 2023 için uygulanan MTV kadar olacak. Ek MTV’nin ilk taksiti, ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti de kasım sonuna kadar ödenecek. Örnek olarak; 1-3 yaş arası motor hacmi 1301-1600 santimetreküp olan taşıtının ocak ayındaki ilk taksiti için bin 846, temmuz taksiti için bin 846 lira ödeyen vatandaş, ağustos ve kasım aylarında da aynı miktarı ödeyecek. Bu araç için 2023’te toplam 7 bin 384 lira vergi alınacak. Vatandaşlar ve şirketler, 31 Aralık 2023’e kadar satın alacakları taşıtların ek MTV’sini ise peşin ödeyecek. Bu kalemden bütçeye 30 milyar lira civarında ek gelir bekleniyor.

DEPREM BÖLGESİ MUAF TUTULDU ANCAK…
Deprem bölgesinde deprem tarihinde kayıtlı taşıtların sahipleri ile deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların sahipleri ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden kişiler ek MTV ödemeyecek. Mevcut mevzuatta MTV’den muaf olan mükelleflerden ek MTV de alınmayacak. Ek MTV muafiyetinin, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay'daki araç sahiplerinin ikametlerine göre değil de araç plakalarına göre yapılıyor olması binlerce kişiyi mağdur etti. Depremzedeler yıllardır bu bölgede olduklarını ancak plakalarının farklı illere ait olması nedeniyle mağdur olduğunu ifade ediyor. Düzenlemenin ikametgaha göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden depremzedeler bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini bekliyor.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERDİLER
Düzenlemeden mağdur olan vatandaşlar tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi. İşte o tepkilerden bazıları;

Fatih Taş: Ek MTV'de deprem bölgesi muafiyetinde hata yapılıyor. Nasıl mı?
Örnek:
1. Kişi, deprem mağduru ama plakası 34 (İstanbul) ek MTV Ödeyecek.
2. Kişi, deprem mağduru değil, 50 yıldır İstanbul'da yaşıyor ama plakası 21 (Diyarbakır), ek MTV ödemeyecek. Bu yanlıştan dönün.

Ali Yasin Okur; İstanbul’da yaşıyorsun Adana’dan araç aldın ve plakasını değiştirmedin. İstanbul’da kullanmaya devam ediyorsun, ek MTV’den muafsın… Böyle bir düzenleme olabilir mi? Muaflıkta aracın kayıtlı olduğu yer değil ikametgah esas alınmalı…

Mecit Ceritoğlu; Deprem bölgesine destek için çıkarılan ek MTV vergisini depremzededen de alıyorlar.

@skoca12; Osmaniye ilinde deprem bölgesinde yaşıyorum depremi yaşayan ve evi az hasarlı biri olarak MTV yansıtılmayacak denildiği halde 3323 TL yansıtılmış burada bir yanlışlık var aynı durumda olanlara ek MTV çıkmamış lütfen mağduriyetimiz giderilsin.

Hasan Değirmencioğlu; Bu seneye özel getirilen ek MTV'deki 11 ili ilgilendiren hatalar.
1. Araç plakası 11 ili kapsamıyor ve araç sahibi 11 ilde ikamet ediyorsa yine de ek MTV çıkmış.
2. Tescil tarihi 6 Şubat öncesi ve 11 ilin plakası olması zorunlu. (eğer plaka 63 ise ve 11 il dışında ikamet ediyor ise yine MTV çıkmayacak)
3. Plakadan ziyade ikamet adresi önemli ve 6 Şubat öncesi sonrası aynı MTV den muaf olmalı.

- Örneğin vatandaşın ikametgahı Urfa ama plaka 33 ve tescil tarihi 6 Şubat öncesi ama Plakadan dolayı ek MTV çıkmış. Bu tür sorunlar var.