Kadının örtünmesi İslam'ın şiarıdır

Müslüman erkek ve kadının giyinme adabı üzerine İLKHA mikrofonlarına konuşan Kızıltepe Vaizi Kemal Kahraman, kadının örtünmesinin ezan gibi İslam'ın şiarı olduğunu söyledi.

Ekleme: 16.06.2023 16:30:09 / Güncelleme: 16.06.2023 16:35:50 / Röportaj / Mardin Haberleri
Destek için 

Yaz aylarının gelmesiyle erkek ve kadın birçok Müslümanın giyim tarzının İslam'ın usulüne uymadığını dile getiren Kahraman, Peygamberin ve eşlerinin giyinme ve örtünme konusunda örnek alınması gerektiğini ifade etti. 

Müslüman kadının namahremine karşı örtüsüne dikkat etmesini söyleyen Kahraman, süslenmek isteyen kadının da ancak eşine karşı süslenmesi ve örtüsüne dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. 

"Herkesin kendi örf ve adetlerine göre giyim tarzları oluşmuştur" 

Yüce Allah'ın erkek ve kadınlara verdiği en büyük nimetlerden birinin örtünmek olduğunu vurgulayan Kahraman, "Allah azze ve celle insanlara birçok nimet vermiştir ki bunlardan biri de giyim-kuşamdır. İnsanın yaratılışından şimdiye kadar insan örtüsüz yani elbisesiz olmamıştır. İnsanlar her daim örtünmüşlerdir. Bu örtünme kavimlere, ülkelere göre farklı şekillerde olmuştur. Herkesin kendi örf ve adetlerine göre giyim tarzları oluşmuştur. İslamiyet'i kabul edip Müslüman olan kavimler giyim tarzlarını da İslamiyet'e uygun dizayn etmişlerdir. Çünkü Allah Teâlâ hem kadının hem de erkeğin örtünmeden dışarı çıkmamasını istemiştir." dedi. 

"İslam erkeğe ve kadına hemen hemen aynı bölgeleri örtmeleri gerektiğini söylemiştir"

Kızıltepe Vaizi Kemal Kahraman

Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde geçen örtünme hakkında örnek veren Kahraman, "Örtünme konusunda da birçok ayet ve Peygamber Efendimizden de (Sallallahu Aleyhi Vesellem) birçok hadis vardır. İllaki şu rengin giyilmesi tavsiye edilmemiştir. Sadece Peygamber Efendimiz sevdiği ve giydiği için beyaz renkli elbise giyilmesi tavsiyesini vermiştir. İslam diyor ki insan gibi/adam gibi yani güzel bir şekilde giyinin. İslam erkeğe ve kadına hemen hemen aynı bölgeleri örtmeleri gerektiğini söylemiştir. Ancak kadının bu bölgeler içine baş kısmı da dahildir. Allah azze ve celle belki iffet belki de giyim konusunda Nur Suresi 30. Ayetinde peygambere diyor ki 'Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır.' Bu konuda kadınlara da Nur Suresi 31. ayetindeyse 'Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar.' diye buyuruyor. Bu dediğimiz avret bölgeleri örtülmelidir." şeklinde konuştu. 

"Müslüman erkek ve kadınlar izzetlerini, iffetlerini, namuslarını korumalıdırlar" 

Kahraman, "Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir gün eve geldiğinde Hz. Ayşe'nin kız kardeşi Esma'nın da orada olduğunu görüyor. Elbisesi biraz ince olduğu için 'Ey Esma! bir kız baliğ olduğunda yüzü ve elleri hariç örtülü olmalıdır.' diyor. Hz. Ayşe de 'Örtünme ayeti nazil olduğunda Müslüman kadınlar etrafta kumaş olarak ne gördülerse başlarına ve üstlerine örttüler. Hatta kimisi örtecek bir şey bulamayınca yere serili olan örtü veya halı parçalarını başlarına ve üstlerine örttüler.' diyor. Örtünmek kadınlara ve bütün Müslümanlara farzdır. 'Müslümanım ve iman ettim' diyen birisi Müslümanlığında dosdoğru olmalıdır. Mademki örtünmek Allah'ın emridir, o zaman bütün Müslümanlar buna riayet etmelidir. Şimdi bu bilgiler eşliğinde ülkemize, memleketimize baktığımızda görüyoruz ki Müslümanların kız ve erkek çocukları giyinme hususunda Allah'ın emrine uymuyorlar. Bu da mesuliyettir, günahtır, haramdır. Kadının vücudunu, kolunu, başını mahremleri olan baba, kardeş, amca, dayı gibi yakınları dışında göstermesi haramdır. Dışarı çıktığında namahremlerin, nikah düşenlerin önüne çıktığında vücudunu teşhir ederse bu caiz değildir, haramdır. Evli kadına da diyor ki süslenmeni, güzelliğini yabancı insanlara değil, kocana karşı yap ve göster. Bu yüzden Müslüman erkek ve kadınlar izzetlerini, iffetlerini, namuslarını korumalıdırlar." dedi. 

"Anne ve babalar küçüklükten itibaren çocuklarına örtünmeyi ve giyinmeyi öğretmeliler" 

Kahraman, ebeveynlerin çocuklarına karşı örtünmede en büyük örnek teşkil olması gerektiğini ifade ederek, "Bizler hangi ülkede, yörede örtünmüş bir kadın görürsek deriz ki 'Bu kadın Müslümandır.' Kadının örtünmesi İslam'ın şiarıdır. Ezan gibidir. Ezanı nerede duyarsak, bir minareyi nerede görürsek deriz ki burası Müslüman diyarıdır. Bundan dolayı nerede olursak olalım örtünmüş bir bayan gördüğümüzde 'Bu kadın Müslümandır' diyebiliriz. Aynı şekilde birisi açık saçık giyinmişse yine Müslümandır ancak İslam'ın şiarı onda gözükmeyecektir. Bu da büyük bir tehlikedir. Anne ve babalar küçüklükten itibaren çocuklarına örtünmeyi ve giyinmeyi öğretmeliler. Bu özveri gösterilmediğinde görüyoruz ki birçok olumsuz olay yaşanıyor. Bunlara bugün de şahit oluyoruz. Allah'ın kitabına, Peygamberin sünnetine uymayan şeyler olmaya başlıyor ve bu da Müslümanlara yakışmıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)